A hagyományos tavaszi összeírás során ezúttal 793 zergét számláltak a Tátrai Nemzeti Parkban

A hagyományos tavaszi összeírás során ezúttal 793 zergét számláltak a Tátrai Nemzeti Parkban

Bár a Magas-Tátra jelképének számító zergék létszáma nem haladta meg az ezret, a zoológusok elégedettek voltak az idei szaporulattal. A Tátra szlovák oldalán 56 zergegidát számoltak össze, az északi szomszédoknál pedig 24 egyedet regisztráltak.

A Tátra a legészakabbra fekvő terület, egyúttal a legkisebb olyan elszigetelt magashegység a világon, ahol zergék élnek. Elsősorban fűfélékkel, zuzmókkal és gyógynövényekkel táplálkoznak. Gond nélkül képesek megtenni 200 méter szintkülönbséget néhány másodperc alatt. A Tátrában április végén, május elején hozzák világra utódaikat. A zergéknek és gidáiknak ebben az időszakban a lehető legnagyobb nyugalomra van szükségük, nagyrészt ennek biztosítása érdekében tart június 15-ig a TANAP téli zárlata. Állományuk téli csökkenéséhez hozzájárul a nem megfelelő mennyiségű táplálék, a mély hó, a lavinák, valamint a ragadozók, elsősorban a hiúz.

A TANAP szakemberei egész évben figyelemmel kísérik a zergék életét, és amikor szükséges, a megfelelő élelempótlásról is gondoskodnak. A zergeállomány utóbbi években tapasztalt növekedéséhez jelentős mértékben hozzájárul az emberi gondoskodás.

Idén tehát összesen 793 zergét regisztráltak a tavaszi zergeleltár során a Tátrai Nemzeti Parkban (TANAP). Míg a Tátra szlovákiai részén 589 zergét számoltak össze, addig a szomszédos Lengyelországban 204 egyedet regisztráltak. Ezek az adatok megközelítik a tavalyiakat, amikor 816 zergét regisztráltak a nemzeti park két részén.

Hírdetés

A tavalyi évhez képest mindkét nemzeti park kicsit korábban döntött a zergeállomány számbavétele mellett. Erika Feriancová zoológus szerint ez a korábbi időpont szerencsésnek bizonyult, az időjárás kedvezett. „A számlálóknak azonban nagyon korán ki kellett menniük a terepre, hogy az ott végzett munkájukat ne lehetetlenítse el a köd, mely már reggel 9 óra körül rátelepedett a tájra” – mondta.

Bár az idei létszám nem haladta meg az ezret, a zoológusok elégedettek a szaporulttal, a zergegidák számával. A Tátra szlovák oldalán 56-ot számoltak össze, az északi szomszédoknál pedig 24-et.

„A zergék mellett több olyan medvét is regisztráltak a számlálók, amelyeket a fekete áfonya virágzása csábított oda, de a fejük fölött köröző rétisasokkal is találkoztak” – olvasható a TANAP közleményében.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »