A gyógyszertárakat is utolérte a gazdasági válság – közismert, hétköznapi gyógyszerek is hiányoznak a polcokról

Érdekes riportot közölt a tvnoviny.sk. A világjárvány és az azt követő gazdasági válság a gyógyszergyárakat sem hagyta érintetlenül. Számos, közismert készítményből hiány van, nem kapható több általánosan elterjedt fájdalomcsillapító, orrszpré vagy köhögés elleni szirup sem.

A portál, illetve a Markíza által megkérdezett gyógyszerészek szerint akadnak készítmények, amelyek hetekig, sőt hónapokig nem érkeznek meg a gyógyszertárak polcaira. A szakemberek szerint ugyan mindegyik hiányzó gyógyszernek akad megfelelő alternatívája, de sokszor nehéz megértetni a vásárlókkal, hogy az általuk ismert és megszokott készítmény helyett nyugodtan szedhet egy másikat is.

Leggyakrabban antibiotikumokból, orrszprékből, köhögés elleni szirupokból, illetve fájdalomcsillapítókból van készlethiány.

Hírdetés

Már hónapok óta nehezen kapható az egyik legismertebb, gyermekeknek szánt lázcsillapító és hiány van például széntablettából is.

Iparági szakértők szerint egyébként nem csak a hatóanyagok hiánya miatt lassult a gyógyszergyártás, csomagolóanyagok sem érkeznek már olyan ütemben, mint korábban. 

A hatályos jogszabályok értelmében amennyiben egy gyógyszer 60 egymást követő napok keresztül nem elérhető a kívánt mennyiségben, az egészségügyi tárca kiveheti azt a gyógyszerjegyzékből. Petra Lániková, az egészségügyi tárca szóvivője közölte, a minisztériumnak egyéb jogosultságai nincsenek, nem tud mit kezdeni az esetileg fellépő gyógyszerhiánnyal.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »