A gáztűzhelyek vásárlásának fő szempontjai (X)

A gáztűzhelyek vásárlásának fő szempontjai (X)

A gáztűzhelyek hosszú évtizedeken át egyeduralkodónak számítottak a konyhákban, ami nem véletlen, hiszen meglehetősen egyszerű, mégis jól használható, strapabíró konstrukcióról van szó.

Az elmúlt időszakban hiába jelentek meg az elektromos, majd a korszerű indukciós készülékek, a gáztűzhelyek napjainkban mégis a reneszánszukat élik. Az alábbiakban azt próbáljuk összefoglalni, hogy miért olyan népszerűek ezek a tűzhelyek.

A különböző üzemű készülékek általában eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, de mindegyik típusnak megvannak az előnyei. Természetesen a gáztűzhelyek vásárlása mellett is rendkívül sok érv szól, de melyek is ezek?

Kedvező ár, olcsó fenntartás

Kár lenne tagadni, hogy a gázüzemű tűzhelyek egyik legfőbb előnye a kedvező ár, hiszen már 60 ezer forintért is kapni ilyen típust, de a drágább modellek ára sem nagyon kúszik százezer forint fölé. A kedvező ár egyik oka az egyszerű – mégis nagyszerű – technológia, amely rendkívül időtálló és a viszonylag kevés alkatrész miatt csak ritkán hibásodik meg. Ha valami mégis elromlana a javítás és az alkatrészek költségei minimális összegből megúszhatók.

Az alacsony működtetési költségekhez hozzájárul a gáz kedvező ára és az, hogy a társasházakban gyakran átalánydíjat kell fizetni, így különösen jól járnak azok, akik sok időt töltenek a tűzhely mellett.

Egyszerű beszerelés

Hírdetés

A legtöbb hagyományos gáztűzhelynél beszerelésekor nincs szükség villanyszerelési munkákra, a gáz bárki által egyszerűen ráköthető a hálózatra vagy gázpalackra, de a maximális biztonság és a garancia megőrzése érdekében érdemes szakember segítségét kérni.

Mivel az ilyen tűzhelyeknek nincs szükségük elektromosságra, ezért ideálisak hétvégi házakba, tanyákra is, ahová az áram bevezetése vagy a stabil hálózat kiépítése túlságosan költséges lenne.

Egyszerű kezelés

Bár a gáztűzhelyen és a sütőben történő sütés-főzés sajátosságait ki kell tapasztalni, de némi gyakorlattal bárki számára megtanulható. Működésére jellemző, hogy a gáz lángjának köszönhetően az ételek hamar felmelegszenek, majd kikapcsolást követően a tűzhely fémrácsozata gyorsan le is hűl, így nem jelent sérülésveszélyt.

A gáz lángja is sok mindent elárulhat: nagysága mutatja a főzési fokozatot, míg kéktől eltérő színe az égés elégtelenségének intő jele, amely meghibásodásra is utalhat, ilyenkor érdemes rögtön gázszerelőhöz fordulni.

Végül fontos megemlíteni, hogy gáztűzhelyen szinte bármilyen edény használható, nincs szükség speciális serpenyők és fazekak megvásárlására, mint a legmodernebb indukciós főzőlapok esetében.

Kombinált tűzhelyek

A gáztűzhelyek újabb generációját a kombinált készülékek jelentik, melyeknél a főzőlap gázüzemű, míg a sütő elektromos, így a gázsütőknél lényegesen egyenletesebb sülést biztosít. 

Az ilyen kombinált tűzhelyek esetén azonban érdemes figyelembe venni, hogy mindenképpen szükség van az elektromos hálózatra való csatlakoztatásra.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »