A futballvilág különleges számai: Messi csodát tett, de Ronaldo még nála is népszerűbb

A futballvilág különleges számai: Messi csodát tett, de Ronaldo még nála is népszerűbb

Melyik a világ legnépszerűbb labdarúgócsapata? Ma már az ifjabbak inkább klubokért vagy játékosokért, szupersztárokért rajonganak? Melyek lehetnek ezzel kapcsolatban a legfontosabb mérőszámok, mutatók? Barangolás a futballélet különleges számai között.

Egy hét elején napvilágot látott felmérés szerint a legutóbbi vizsgált időszakban a legnagyobb futballklubok közül a Real Madrid honlapját keresték fel a legtöbben. Havonta 8,9 millió látogatója van. A listán a Manchester United a második (6,3), az Arsenal a harmadik (5,9), a Bayern München a negyedik (5,5), a Manchester City pedig az ötödik (5,3). Befért még az első tízbe a Liverpool, a Barcelona, a Chelsea, a PSG és a Juventus.

Egy másik összeállítás, amely figyelembe veszi a közösségi médiaplatformok követésének, kedvelésének számait is, ugyancsak arra a következtetésre jutott, hogy a Real Madrid a világ legnépszerűbb klubja. Különböző adatok szerint a „királyi klubnak” 277,7 millió szurkolója van világszerte, alig előzi meg a Barcelonát (275,12 millió). Harmadik a Manchester United (175,9 millió), ez sem meglepetés. Az már inkább, hogy a Paris Saint-Germain a negyedik helyezett (144,56 millió), érdemes ehhez hozzátenni azt, hogy a felmérés még abban az időben készült, amikor Lionel Messi és Neymar is a klub tagja volt.

Ebben az értelemben érdemes azt a kérdést is felvetni, hogy játékosokért vagy csapatokért rajonganak-e a szurkolók. A PSG azt sejteti, hogy nagy szerepük van az egyes sztároknak. Újabb kérdés: mikor tör így be a legjobbak közé majd Messi új klubja, az Inter Miami, vagy esetleg legalább az első húszba – az is óriási eredmény – az el-Hilal vagy az el-Nasszr, Neymarral, illetve Cristiano Ronaldóval. Amúgy a jelenlegi tízesben is veretes nevek vannak még: Juventus, Chelsea, Liverpool, Bayern München, Manchester City, Arsenal.

Tegyük még ehhez hozzá: a 2022–2023-as idényben a Barcelona átlagnézőszáma volt a legmagasabb, nyilvánvaló összefüggésben a Camp Nou nagyságával. (A csapat nem lett népszerűtlenebb, mégis, a stadion átépítése miatt, biztosan és nyilvánvalóan elveszíti vezető helyét.) Ezen a listán egyébként az élmezőnyben van a Borussia Dortmund és a Bayern München, mindkettő szinte minden hazai találkozóját telt ház előtt játssza.

Hírdetés

A legnépszerűbbek keresik a legtöbbet? Nagyjából. A 2022–2023-as idény kezdetén Kylian Mbappé, Cristiano Ronaldo, Neymar és Lionel Messi kereste a legtöbb pénzt a futballisták közül. Mbappé javadalmazása nem változott, a portugál és a brazil ellenben nagyságrendekkel többet keres, mint korábban, s közéjük bekerült még Karim Benzema is. Cristiano Ronaldo ma (a közösségi média mérőszámai szerint) a világ legnépszerűbb játékosa, de egyben a legjobban kereső is: éves szinten körülbelül 200 millió eurót, körülbelül 76 milliárd forintot keres, adómentesen. Mindazonáltal aligha érdemes a szaúdi fizetésekben bármiféle racionalitást keresni.

Ugyanakkor az tény, hogy a 39. évében járó Ronaldo népszerűsége még mindig rendkívüli. A mérések szerint 593 millió követője van az Instagramon, ezzel megelőzi Lionel Messit (476 millió), Neymart (210 millió) és Kylian Mbappét (105 millió). Vajon véletlen, vagy logikus egybeesés, hogy a négy leggyakrabban követett futballista a mérés idején a négy legjobban kereső is volt egyben?

Messi népszerűsége egy új faktor alapján is lemérhető volt. Miután az Inter Miamihoz igazolt, az egy nap alatti mezeladást tekintve világcsúcsot állított fel a futballban, megelőzve Critiano Ronaldót, aki 2021-ben, miután visszatért a Manchester Unitedhez minden korábbi rekordot megdöntött. Hajlamosak vagyunk Messi kapcsán a futball amerikai népszerűségében kételkedni, vagy abban, hogy ő mekkora sztár az Egyesült Államokban. (Maga posztolt a közösségi médiában arról, hogy végre nyugodtan tudott vásárolni a gyerekeivel egy szupermarketben.) Nos, Messi amerikai léptékkel is szupersztár. Mint kiderült,

amikor elkezdték árulni az Inter Miami rózsaszínű mezeit, megdőlt a 24 óra alatti mezvásárlás amerikai csúcsa,

Messi megelőzte Tom Bradyt (2020 óta tartotta csúcsot, akkor ment át a New England Patriotstól a Tampa Bay Buccaneershez), és a 2018-as rekorder LeBron Jamest.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »