A „független és objektív” Markíza műsorvezetője szerint Szlovákiában „orbanizálják a sajtót”

A „független és objektív” Markíza műsorvezetője szerint Szlovákiában „orbanizálják a sajtót”

A szlovákiai sajtó „orbanizációjáról” beszélt Michal Kovačič, a Markíza televízió Testre szabva című politikai műsorának moderátora annak kapcsán, hogy az általa vezetett műsor adásidejét a tuljadonosok lerövidítették. Állítása szerint a Markíza hónapok politikai nyomás alatt van, de nem csak a politikusok, hanem a tulajdonosok részéről is.

A látszat

A minap érkezett a hír, hogy a Markíza vitaműsorának adásidejét alaposan visszavágták, ráadásul idén a műsor nyári szünetelése is korábban kezdődik. A Markíza vezetése pedig közzétette, hogy „megfelelőbb formában” akarja ősszel folytatni a vitaműsort.

„Nyomás alatt vagyunk, nem csak a politikusok, de saját vezetésünk részéréől”

mondta Kovačič a most vasárnapi adás végén.

Állítása szerint már az év elejétől cenzúrázni akarták a vitaműsorokat.

„Mivel szerkesztőségünk kitartott, összetartott, közösen sikerült megállítanunk őket, és ma a vitaműsoroknak teljesen más a kinézete, mint ahogy azt a vezetés elképzelte”

mondta Kovačič. Arról is beszélt, hogy az lett volna a logikus, ha a tévécsatorna vezetése támogatta volna a vitaműsort. 

„De pont az ellenkezője történt és úgy döntött, hogy redukálja az epizódokat. Paradox, hogy épp azon a héten történik mindez, amikor a Testre szabva újságírói díjat kapott”

Hírdetés

érvelt.

„Szlovákia épp most éli meg a tévécsatornák orbanizációjának harcát, a közéletben a közmédia jövőjéről vitáznak. Ez a harc azonban mindenhol zajlik, de csak halkan, fű alatt. És még ha most nem is úgy tűnik, ha nem állítjuk meg [ezt a folyamatot], annak pusztító következményei lehetnek a szlovák demokráciára nézve”

fogalmazott Kovačič.

…és a mi a látszat mögött van

Már az elején szögezzük le, hogy aki hétről hétre követi a politikai műsorokat, az tapasztalta már, hogy a Markíza televízió még szlovákiai mércével sem volt az objektív tájékoztatás mintapéldája. A vitaműsorokban a kérdések irányítottak, sőt, még az elnökválasztási kampány során is lehetett tapasztalni hiányosságokat. A lényeg, hogy a Markíza politikai műsoraiban, a sajtótájékoztatókon a progresszív-atlantista narratívák erősítésére játszott rá.

Sejthető volt, hogy ha Robert Fico és a Smer visszatér a hatalomba, a csatorna komoly gondban lesz, és így is történt. A kormánypártok politikusai nem vesznek részt a Markíza műsorain, így a Kovačič önmagát dicsérő szónoklatai ellenére a műsor értéke jelentősen csökkent.

A hírek szerint a kormány elérte, hogy az állami cégek ne hirdessenek a kereskedelmi csatornánál, ami jelentős bevételkiesést jelent a tulajdonosok számára. A tulajdonosok közül a legfontosabb pedig a cseh PPF befektetőcsoport, amelynek a rendkívül rossz hírű SkyToll-féle útdíjrendszert is köszönhetjük.

Ami a cenzúrát illeti Szlovákiában, érdemes kiemelni, hogy az korábban is volt. Példaként említhetjük a másik progresszíveket toló csatornát, a TA3-at, ahol Jeffrey Sachs világhírű professzorral készített interjút az egyik műsorvezető, de Sachs azt találta mondani, hogy a háborúért Ukrajna is felelős. Az adást törölték, később a műsorvezetőt elbocsátották. Akkor Kovačič semmilyen kritikát nem fogalmazott meg.

A teljesség kedvéért érdemes kiemelni, hogy Michal Kovačič felesége, Zuzana Kovačič Hanzelová a SME szélsőségesen liberális napilap riportere, az ideológiai beágyazottság tehát adott.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »