A főügyész pert indít a Tiso utca miatt

Lenka Ticháková, a várnai (Varín, Zsolnai kerület) önkormányzat képviselője még tavaly azzal a javaslattal állt elő, hogy nevezzék át a településen a Jozef Tiso nevét viselő utcát. Kezdeményezését azonban a helyi képviselők nem támogatták, javaslatát elvetették. Ezért a főügyész pert indított a Zsolnai Kerületi Bíróságon az utcanév megváltoztatásának ügyében.

Tette ezt azután, hogy az önkormányzat nem tett eleget a főügyész tiltakozásának, aki egyértelműen kifejtette, hogy távolítsák el a Tiso-féle utcanévtáblát, illetve változtassák meg az utca elnevezését.

Peter Mihál főügyész már akkor jelezte, hogy keresetet indít az ügyben.

Hírdetés

„Azonban ezt még megfontolás tárgyává tesszük, annak alapján, hogy az önkormányzat miként határoz” – pontosított a főügyész.

Lenka Ticháková javaslatát tavaly a helyi képviselők nem támogatták, és ezért a Zsidó Hitközösség határozottan bírálta őket, de nemtetszését fejezte ki és az utca nevének megváltoztatására figyelmeztetett a Szlovákiai Antifasiszta Harcosok Szövetsége is.

Daniel Lipšic különleges ügyész megsemmisítette a vádat. Májusban azonban a főügyész tiltakozását fejezte ki a Tiso-féle utcanév tábla ellen, és kifejtette, hogy az önkormányzatnak kötelessége lett volna az ügyet megtárgyalni.

(BM/Felvidék.ma/Teraz.sk) 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »