A Fenntarthatóbb Felvidékért mozgalom petíciót indított a klímatörvény elfogadása ellen

A Fenntarthatóbb Felvidékért mozgalom petíciót indított a klímatörvény elfogadása ellen

A környezetvédelmi minisztérium most egy új, szén-dioxid adó bevezetésére tett javaslatot. Ha elfogadnák, újabb áremelésre számíthatnánk az élelmiszer, üzemanyag terén, de még az ingatlanok éves fenntartási költségei is emelkednének.

Miért tartottátok fontosnak a petíció elindítását? – kérdezzük Pék Páltól, a Fenntarthatóbb Felvidékért mozgalom elnökétől.

Szlovákia lakossága a periféria szélére kerülhet miatta. Ez abból a hatástanulmányból is kiderül, melyet maga a minisztérium végzett el és csatolt a tárcaközi egyeztetésre bocsátott törvényhez. A globális CO2 kibocsátáshoz képest Szlovákia kibocsátása alacsony, így mi maximum csak alkalmazkodni tudunk az éghajlatváltozáshoz, megállítani nem. Ezért a minisztériumnak nem csak követelőzni kellene, hanem a minden társadalmi csoport számára bebiztosítani a lehetőséget, hogy javítsa háztartása energiahatékonyságát.

Igaz, az „obnovdom” program, a helyreállítási alapban épp erre szolgál, ugyanakkor a projektek utófinanszírozottak, tehát csak a felújítás után kapja kézhez a lakos a pénzügyi támogatást az államtól, ami maximálisan 60 százalékát fedezi a költségeknek. A szlovákiai minimálbérből élő lakosság ezt a lehetőséget nem tudja kihasználni.

Milyenek lennének a klímatörvény hatásai mindennapi életünkre?

Az EU ETS CO2 kvótakereskedelem eddig csak a nagyobb, szennyező vállalatokra volt érvényes, ők fizettek ilyen adót amennyiben szennyezték a környezetet. Az Európai Unió minden államnak egy bizonyos mennyiségű szén-dioxid kibocsátását engedélyezi. Az országok váltókat értékesíthetnek akár más országoknak, amennyiben az egyik ország több széndioxidot akar a természetbe engedni gazdasági fenntarthatóság miatt. Ezt a CO2 adót most a lakosságra is ráterhelnék Szlovákiában az új törvény értelmében.

Kiterjesztenék a közlekedésre olyan formában, hogy minden egyes megvásárolt liter benzin után ilyen adót kellene fizetni. Ebből adódóan emelkednének a közlekedés és a szállítás költségei, ebből kifolyólag az élelmiszerárak is, mivel a legkisebb mezőgazdasági vállalkozót is megterhelnék ezzel az adóval, ahelyett hogy támogatásban részesítenék őket. 

Hírdetés

Mint a Szlovák Beruházási, Régiófejlesztési és Informatizációs Minisztérium volt munkatársa mondhatom, hogy a pályázati feltételeknek nem mindegyik vállalkozó tud megfelelni – hiába lesznek pályázati felhívások.

Nézzünk a konkrét áremelkedés számai mögé a minisztériumi becslések alapján. A törvénytervezet szociális hatástanulmánya szerint a nem szigetelt lakások költségei 300 és 500 euróval között emelkedhet egy évre a CO2 adó bevezetése után. Azok az ingatlantulajdonosok, akik tömblakásokban élnek és gázfűtést használnak – ők éves szinten száz euró emelkedéssel számolhatnak. 2026-ig a tankolásunk akár 176 euróval növekedhet évi szinten.

Hihetetlen, de perelhetné a minisztérium azokat a vállalkozásokat és az önkormányzatokat is amelyek nem teljesítik a klímacélokat. Minden önkormányzat köteles lesz klímastratégiát kidolgoztatni, ami egy nagyon jó kezdeményezés, viszont, ha a stratégia kivitelezését nem teljesítik, akkor foghíjas költségvetésükből büntetést kellene fizetniük az A Környezetvédelmi Alaphoz. Igaz, pályázati felhívásokkal szeretnék támogatni az önkormányzatokat, viszont az alkalmazkodási intézkedések kivitelezésére szánt eurómilliárdok nem jutnak majd el mind a 2700 önkormányzathoz Szlovákiában, mivel nincs annyi pénzforrás, hogy minden önkormányzat megfelelően tudja fejleszteni magát. Először a régiófejlesztési és uniós pénzforrások rendszerét kellett volna felkészíteni ehhez a törvényhez, és csak ezután megalkotni. 

Látsz megoldást? 

A megoldás abban rejlene, hogy a tagállamok a kibocsátás arányában fizetnék az adót. Az összes Európai Uniós kibocsátás mértékéhez kellene meghatározni, hogy milyen iparágakra terjesszék ki a CO2 kvótakereskedelmi rendszert. Míg az Európai Unió progresszívjei gazdaságilag tönkre teszik Európát a kvótakereskedelmi kvóták miatt, addig Amerika elhúz mellettünk és kinevet minket, mert még az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra sem lesz elegendő pénzünk.

Budaj környezetvédelmi minisztériuma által létrehozott törvény már tárcaközi egyeztetésen van. Amennyiben elfogadják a kiterjesztett EU ETS rendszerrel együtt, abban az esetben sokaknak akár az élelmiszerbiztonsága is veszélybe kerülhet. Kérem támogassa a petíciónkat! Február 16-ig 500 aláírást kell gyűjtenünk, és a törvény beterjesztője a törvényalkotási kötelezettségei miatt találkozót kell kezdeményezzen velünk, hogy képviseljük az aláírok érdekeit.

A petíciót ezen a linken tudja aláírni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »