Jöhet a kórházakban az arcfelismerős beléptetés

Jöhet a kórházakban az arcfelismerős beléptetés

A választás után nyújtotta be a kormány az egészségügyről szóló salátatörvényt. Ma lesz a parlamenti vitája és a zárószavazás.

Több intézkedés is bekerült a hétfőn benyújtott terjedelmes salátatörvénybe, a módosító javaslatok után még aznap összehívták a Törvényalkotási Bizottságot – írja a 24.hu. A tervezet fontosabb pontjai:

 • az új ügyeleti rendszer kiterjesztése a fővárosban
 • kötelező szűrések 18 év felett
 • arcfelismerős beléptetés az egészségügyi dolgozóknak
 • kórházigazgatók összeférhetetlenség alóli felmentése
 • létrehoznak egy alapítványt, amely dönthet egészségügyi méltányossági kérelmek elbírálásában
 • kórházban hagyott újszülött gyerekek örökbefogadása
 • Ügyeleti rendszer

  Október elsejétől működik új majd rendszerben a fővárosi háziorvosi ügyelet, akkor Budapest is csatlakozik az összes megyéhez, ahol már nem az önkormányzatok, hanem a mentőszolgálat szervezi az ügyeleti ellátást.

  Hírdetés

  Kötelező szűrések

  Az egészségügyért felelős miniszter rendeletében kötelezővé nyilváníthat egyes egészségügyi szűréseket a 18 év felettiek számára is. Jelenleg csak a 0-18 év közötti életkorban előírt szűrések kötelezőek.

  Egységes beléptető rendszer

  Az állami fenntartású egészségügyi szolgáltatóknál bevezethetik az egységes beléptető rendszert, így nyomon követhetővé válik a dolgozók intézményekbe történő belépése, kilépése és benntartózkodása. A tervezet szerint kamerákat helyeznek el az egészségügyi intézményekbe, a rendszer videó arckép-azonosításon alapuló technológiával fog működni.

  Intézményvezetők összeférhetetlenség alóli felmentése

  A törvényjavaslat lehetővé tenné az egészségügyi intézményi vezetők összeférhetetlenség alóli felmentését, ha az ellátási érdekből történik. A felmentésre vonatkozó engedély megadásának feltételeit, ideértve az ellátási érdek meghatározását is, a kormány fogja rendeletben meghatározni.

  Alapítvány

  A kormány létrehozza a Batthyány-Strattmann László Alapítványt, amely „a Magyarországon szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árához méltányosságból a biztosított kérelmére támogatást nyújthat.”

  Kórházban hagyott újszülöttek

  A tervezett módosítás lehetővé teszi, hogy az kórházban hagyott gyermekeket minél hamarabb örökbe lehessen fogadni. A javaslat szerint amennyiben valaki közvetlenül a szülést követően az újszülöttet a kórházban hagyja és hat hétig nem jelentkezik érte, azt úgy kell tekinteni, mintha inkubátorban hagyná, így a gyermek hat hét után örökbe fogadható.

  Mindemellett a most benyújtott salátatörvénnyel fölhatalmazzák a vármegyei kórházakat arra is, hogy a területükön szabadon rendelkezzenek a városi kórházak kapacitásaival, átszervezhetnek, de akár meg is szüntethetnek ellátásokat.


  Forrás:infostart.hu
  Tovább a cikkre »