Nincs megállás a Balatonon: folytatódik a kíméletlen szigor

Nincs megállás a Balatonon: folytatódik a kíméletlen szigor

Hétfőtől Balatonfűzfő és Balatonkenese térségében folytatják az illegális stégek, bejárók bontását.

A Balaton medrének kezelője, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltsége június 10-től Balatonfűzfő és Balatonkenese térségében folytatja az illegális, engedély nélkül telepített víziállások (bejárók, stégek) bontását – írja a hirbalaton.hu.

A portál információi szerint az érintetteket előre kiértesítették, akik közül sokan már a hétvégén megtették, még többen ígéretet tettek rá, hogy maguk bontják el az engedély nélküli felépítményeiket. Valamilyen engedéllyel a több mint száz érintett többsége rendelkezik, csak éppen nem oda, nem úgy és nem akkora bejárót, stéget, építményt létesített, mint amire az engedélye szól. Helyenként valóságos bódévárosok épültek a vízben. A vízügy munkáját az érintett önkormányzatok most is segítik a tómederből kiszedett roncsok, hulladék elszállításának megoldásával.

Hírdetés

A vízügyi igazgatóság honlapján június 6-án megjelent felszólítás szerint a Balaton tómeder a magyar állam tulajdonában,és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében áll, ezért víziállások csak a vonatkozó jogszabályok betartásával, a vízügyi igazgatóság mint mederkezelő hozzájárulásával, meghatározott időtartamra létesíthetők.

A jelenlegi bontással érintett illegális létesítmények a vasúti pályatest hullámzás és jégzajlás elleni védelmét biztosító kőszórásos párhuzamművön engedély nélkül elhelyezett vagy ahhoz kapcsolódó horgászhelyek, melyeket közlekedésbiztonsági és balesetvédelmi szempontok miatt szükséges felszámolni.

Az igazgatóság munkatársai az engedély nélkül telepített víziállásokra táblákat helyeztek el, kérve a tulajdonost az építmény biztonságos eltávolítására. Ennek elmaradása esetén a bontást június 10-től megkezdik.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »