A csillagok vigyázzák Királyrévet

A csillagok vigyázzák Királyrévet

Királyrévben szép gesztussal állítottak emléket az egy évvel ezelőtt fiatalon elhunyt Schnábelt Dórának, az önkormányzat szeretett és nagyra becsült alkalmazottjának . Ezentúl a helyi falumúzeum viseli Schnábelt Dóra nevét.

A Csemadok Kirélyrévi Alapszervezete a hagyományokhoz híven idén is megszervezte a „Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok” népzenei találkozót. A program részeként átnevezésre került a helyi falumúzeum is. A 2020-ban megnyitott falumúzeum ezentúl a nemrégiben elhunyt Schnábelt Dóra nevét viseli majd. Dórika az önkormányzat köztiszteletben álló, szeretett alkalmazottja, anyakönyvvezetője volt, a királyrévi kulturális élet szíve.

Az ő ötletének és áldozatos munkájának köszönhetően van falumúzeuma Királyrévnek.

Hírdetés

„Ő tette hozzá a legtöbbet a falumúzeumhoz, ő gyűjtögette be a tárgyakat és formálta megfelelővé, színvonalassá arculatát” – mesél Schnábelt Dóráról Királyrév polgármestere, Agócs Gergely. A falumúzeum bejáratánál egy emléktáblát is avattak, ezt Schnábelt Dóra lányai leplezték le a megemlékezéssel egybekötött névadó során. A Nagy János által elkészített emléktáblát Elek László atya áldotta meg, Isten irgalmába és áldásába helyezve az áldozatos munkát végzőket. Agócs Gergely posztumusz Királyrév – faludíjat adományozott Schnábelt Dórának, a falu fejlődéséért, hagyományainak megőrzéséért tett erőfeszítéseiért.

„Anyu egész életét a kultúrának, hagyományaink megőrzésének, ápolásának és a családjának szentelte. Tette ezt olyan elhivatottsággal, mint ezt sokan nem tudnák. Amikor kinyitottam a szekrényét, ez az idézet fogadott: Tedd te mindig a jót, mit szíved sugall, de hálát ne várj érte. Úgy folyamatosan boldogíthatsz és boldog lehetsz. Önzetlen volt, nem várt cserébe soha semmit. Felsorolhatatlan, mennyi terve volt még, halála előtti napokban még az almafesztiválra készült, tervezte a Csemadok kopjafáját, motívumokat keresett, ötletelt, egyeztetett. Mindeközben a családban is helytállt. Nagyon szeretett volna eljutni a budapesti Eucharisztikus kongresszusra, hogy élőben láthassa a Szentatyát. Helyette most már a Mennyei Atyánál vigyáz ránk. Mindenki Dórikája volt” – hangzik a Schnábelt Dóra lányai által tolmácsolt laudációban.

A „Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok” népzenei találkozót hetedik alkalommal szervezték meg a Galántai járásbeli faluban. Olyan felvidéki, elsősorban környékbeli népi előadókat, mesemondókat, népdalköröket, néptáncosokat köszöntenek és állítanak színpadra ezen a találkozón, akik amatőr, félprofi szinten művelik a népi kultúrát és hagyományt. Ők az igazi értékek, reménykeltő csillagok. A találkozó célja, hogy az új nemzedék megismerje, megszeresse, tovább vigye a magyarság kultúráját.

A népzenei találkozón elsőként a hazai Fürge ujjak citerazenekar játszott, repertoárjukban főként csárdások, bordalok, katonadalok szerepelnek, de szívesen játszanak feldolgozásokat, komolyzenét is. Vezetőjük Erdélyi Csaba. A találkozó további résztvevői a Bendő zenekar, a Mátyus néptánccsoport és Pleva András Álmos népi mesemondó voltak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »