A cseheknek is elegük lett Naďból

A cseheknek is elegük lett Naďból

A cseh védelmi miniszter, Jana Černochová (ODS) tanácsadója, Jaroslav Naď közreműködésével tönkreteszi a cseh hadsereget, miután Naďnak korábban már sikerült aláásnia Szlovákia védelmi képességét, jelentette ki a cseh szocáldemokrata párt (SOCDEM) alelnöke és volt cseh külügyminiszter, Lubomír Zaorálek.

Zaorálek szerint az F-35-ös vadászgépek beszerzése lassítja a Cseh Köztársaság szárazföldi haderejének korszerűsítését egy olyan időszakban, amikor fel kell készülni egy esetleges katonai konfliktusra. Az ország védelmi képességét a politikus szerint az is gyengíti, hogy az ország lemondott a cseh gyártásról.

„A hadsereg 40 milliárd koronát kapott terven felül, s feltételeztük, hogy ez az összeg elősegíti a korszerűsítés felgyorsítását“ – folytatta Zaorálek. Ezzel szemben a koncepció szerinte 12 évre visszaveti a tankok, aknavetők és a tüzérségi eszközök vásárlását. Ugyancsak elhalasztódik a pontonhidak építése, s 2035-ig nem lesz nagy hatótávolságú rakéta- és drónelhárítási rendszer.

Bár a cseh hadsereg fejlesztésének koncepcióját a hadsereg dolgozta ki, a felelősséget Zaorálek szerint Jana Černochová védelmi miniszter viseli. „Amiről az állították, hogy nem történhet meg, nevezetesen, hogy az F-35-ösök vásárlása nem lassítja a szárazföldi haderő korszerűsítését, mégis bekövetkezett, méghozzá olyan mértékben, amit nem is feltételeztünk. Ez rendkívül nyugtalanító, s nagyon komoly kérdéseket vet fel a védelmi minisztérium működésével kapcsolatban“ – jelentette ki Zaorálek.

Hírdetés

„Rendkívül nyugtalanítónak tartom, hogy Černochová asszony a szlovákiai Jaroslav Naďot választotta tanácsadójául, akiről tudjuk, hogy felelős azért, hogy Szlovákia védelmi képessége csaknem szétesett. Nekik ma nincsenek repülőgépeik sem, mi segítjük ki őket.

„Engem rémülettel tölt el, hogy Naď úr bennünket pontosan abba az irányba visz, mint ahová Szlovákiát juttatta“ – jelentette ki Zaorálek Jaroslav Naď (Demokrati) volt szlovák védelmi miniszter tanácsadói ténykedésével kapcsolatban.

„Arra kérem hát Černochová asszonyt, hogy ezt az embert haladéktalanul bocsássa el, még mielőtt megvalósulna az ország védelmét felbomlasztó koncepciója, melyet Szlovákiában már véghez vitt“ – zárta mondanivalóját Zaorálek.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »