A cseh képviselőház elutasította az EU migrációs csomagjának újratárgyalását

A cseh képviselőház elutasította az EU migrációs csomagjának újratárgyalását

Elutasította szerdán a cseh parlamenti alsóház az ellenzék újabb kezdeményezését arról, hogy tárgyalja újra az Európai Unió migrációs rendszere reformjának kérdését, és szólítsa fel Petr Fiala miniszterelnököt Csehország álláspontjának megváltoztatására ebben a kérdésben.

Andrej Babiš volt kormányfő, az ellenzéki ANO mozgalom vezetőjének javaslatát a téma napirendre tűzéséről a kormánykoalíciós többség nem fogadta el.

Csehország jelenleg támogatja az EU új migrációs és menekültügyi csomagját, amely többek között kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.

A volt kormányfő szerint a migrációs reformcsomag elfogadása azt jelenti, hogy a jövőben ázsiai és afrikai menekültek árasztják el Csehországot, és nőni fog a bűnözés.

A belügyminiszterek által jóváhagyott migrációs paktum az EU tagállamok önállóságának elvesztéséhez fog vezetni

– vélte Babiš.

A migrációs paktum csalás, a szuverenitás elvesztését jelenti

– szögezte le az ellenzéki politikus az alsóházi vitában.

Felszólalásában Andrej Babiš felszólította Petr Fiala kormányfőt, hogy

Hírdetés

az Európai Tanács következő ülésén kérjen 40 milliárd korona támogatást Csehország számára a több százezer ukrán menekült befogadása költségeinek fedezésére, és Brüsszelben változtassa meg Csehország álláspontját a migrációs reformok ügyében.

A kormány egyáltalán nem érti, mi történik, és miről van szó. A miniszterelnök úr állandóan hazudik, nem harcol Csehország érdekeiért

– fogalmazott Andrej Babiš.

Petr Fiala reagálásában azt mondta: a volt kormányfő most újra azt bizonyítja, hogy egyáltalán nem érti az EU működését.

Ha értené az EU működését, tudná, hogy a külügyminiszterek tanácsának döntését már nem lehet megváltoztatni. A döntés megszületett. Az Európai Tanácsnak nem kell jóváhagynia ezeket a dolgokat, mert más szabályok alapján működik

– mutatott rá a jelenlegi koalíciós kormány elnöke.

Babiš azt mondta:

a helyzet egyetlen megoldása, hogy már nem szabad több migránst beengedni az EU-ba, az itt lévőket pedig vissza kell toloncolni hazájukba.

Martin Kupka, a kormánykoalíciós Polgári Demokratikus Párt (ODS) alelnöke, közlekedési miniszter a vitában leszögezte: Andrej Babiš mozgalma egyre inkább túllépi a tisztességes politizálás határait, s ideje lenne visszatérnie a demokratikus politika porondjára, mert különben elkezd hasonlítani a „barna mozgalmakhoz”.

Babiš Kupka bírálatát alaptalannak minősítette és visszautasította.

A migrációs és menekültügyi reformcsomag megtárgyalását két hete már napirendre tűzette a képviselőházi ellenzék.

Akkor több mint négyórás éles vita után a képviselőház az ellenzék javaslatait az uniós migrációs reformcsomag elutasítására nem hagyta jóvá. Elfogadták viszont a kormánykoalíció határozattervezetét, miszerint az uniós belügyminiszterek múlt heti megállapodása migrációs ügyben „összhangban van Csehország hosszú távú érdekeivel, a tagországok pénzügyi szolidaritásán alapszik, és nem tartalmazza a menekültek kötelező elosztását”.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »