A cseh intézmények elleni kibertámadások miatt bekérették a prágai külügyminisztériumba az orosz nagykövetet

A cseh intézmények elleni kibertámadások miatt bekérették a prágai külügyminisztériumba az orosz nagykövetet

A cseh intézmények és létfontosságú infrastruktúrák ellen feltehetőleg orosz hackerek által elkövetett és a múlt héten nyilvánosságra hozott internetes támadások miatt Ján Lipavsky cseh külügyminiszter bekérette Oroszország prágai nagykövetét – közölte maga a miniszter hétfőn az X közösségi portálon.

„Felszólítottuk az Oroszországi Föderációt, hogy hagyjon fel az ilyen magatartás folytatásával, mert az egyaránt ellentétes az ENSZ normáival és saját kötelezettségvállalásaival” – közölte Lipavsky.

Több európai ország, közöttük Németország és Lengyelország is közölte a múlt héten, hogy Moszkva által támogatott orosz hackerek kibertámadásainak célpontja volt.

Hírdetés

A fenti országok az orosz katonai hírszerzéssel, a GRU-val szoros kapcsolatokat ápoló APT28, más néven Fancy Bear csoport számlájára írták ezeket a támadásokat.

Berlin azzal vádolta meg az orosz hírszerző szolgálatokat, hogy tavaly kibertámadást indítottak a német Szociáldemokrata Párt (SDP) tagjai ellen. A német külügyminisztériumba pénteken kérették be az ügyben az orosz ügyvivőt.

Vít Rakusan cseh belügyminiszter a múlt héten közölte, hogy nemrégiben többtucatnyi internetes támadás érte a cseh ellátó hálózatokat.

Márciusban a cseh hírszerzés azt állította, hogy felgöngyölített egy Moszkva által finanszírozott hálózatot, amelynek célja oroszbarát propaganda terjesztése volt Európában, mindenekelőtt az Európai Parlamenttel kapcsolatosan a júniusi választásokat szem előtt tartva. A hackercsoport a prágai székhelyű Európa Hangja információs weblapját használta fel olyan információk terjesztésére, amelyekkel a cél az volt, hogy eltántorítsák az EU-t Ukrajna segítésétől.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »