A cseh államfő szerint Moszkva még nem elég gyenge, hogy a békéről tárgyaljon

A cseh államfő szerint Moszkva még nem elég gyenge, hogy a békéről tárgyaljon

Oroszország erősebb, mint Ukrajna, ezért kell többet segítenünk [Ukrajnát] – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő. Szerint Moszkva egyelőre még nem elég gyenge ahhoz, hogy tárgyalni akarjon a békéről.

Pavel ezt a német ARD közszolgálati tévének adott interjújában mondta az ukrajnai helyzettel kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy Oroszország sokkal erősebb, mint Ukrajna, ezért „még több támogatást kell nyújtani Kijevnek”.

A cseh államfő szerint Ukrajna rendkívüli ellenállást mutat az orosz invázióval szemben, de a helyzet „összetett”. Azt hangoztatta, hogy a múltban az agresszorral szembeni engedmények nagy konfliktusokhoz vezethetnek.

A csehek által kezdeményezett lőszerbeszerzési kezdeményezés kapcsán elárulta, hogy az ebből származó muníció első szállítmánya valamikor júniusban érkezhet meg Ukrajnába. A projekthez Pavel szerint húsz ország csatlakozott, köztük Németország és Kanada.

Hírdetés

Azt is elárulta, hogy a lőszerveszerzési projekt finanszírozása egyelőre nem teljesen tisztázott, ehelyett azonban a támogatás gyorsaságának fontosságát hangsúlyozta, ami szerint megváltoztathatja a fronthelyzetet Ukrajnában. Állítása szerint a gyors reakció megváltoztathatja a háború kimenetelét.

Körkép-vélemény:

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a cseh lőszerbeszerzési kezdeményezést a cseh ellenzék élesen kritizálta, és felszólították a védelmi minisztert, hogy árulja el, mibe fog fájni a projekt a cseh adófizetőknek. Pavel ezért reagált a kezdeményezés kapcsán tereléssel, kvázi a segítségnyújtás gyorsaságát hangsúlyozva a pénzügyi terhek helyett.

 Standard.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »