A bukott baloldal ígéreteivel kampányol Gyurcsány neje

Gyurcsány Ferenc felesége ígérgetésben alig marad el férjétől.

Dobrev Klára az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt állította, hogy 2022 után baloldali győzelem esetén bevezetik az eurót, holott a baloldali kormányok voltak azok, amelyek korábban nemcsak hogy egyre halogatták, hanem a végére egyenesen céldátum nélkül beszéltek a közös pénznem bevezetéséről. A bukott miniszterelnök felesége úgy fogalmazott: „A következő kormány egyik legfontosabb feladata, hogy minél hamarabb megteremtsük azt a feltételt, hogy jöhessen az euró.”

Régi baloldali trükkhöz nyúlt vissza Gyurcsány Ferenc felesége, hiszen a 2010 előtti baloldali kormányok is folyamatosan az euró bevezetésével kampányoltak, de soha nem voltak rá képesek.

Medgyessy Péter, korábbi baloldali kormányfő 2003-ban még az euró 2008-as bevezetését emlegette, majd egy évvel később Draskovics Tibor pénzügyminiszter már 2009-2010 környékére jósolta az új pénznem bevezetését.

Érdekesség, hogy Draskovics Tibor pályafutása többször is keresztezte Dobrev Kláráét: Draskovics a Horn-kormány idején a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára volt, titkárságvezetője pedig nem volt más, mint Dobrev Klára. Gyurcsány feleségéről közismert, hogy a 2002-es választási kampányban Medgyessy Péter kabinetfőnöke, majd a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának elnökhelyettese lett.

Draskovics Tibor, a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere, jelenleg a Karácsony vezette fővárosban a BKK igazgatósági elnöke 2005-ben már 2010-re tette a céldátumot. Annak ellenére, hogy elemzők ezt már akkor is túlzott optimizmusnak tartották, Veres János és Gyurcsány Ferenc még egy évvel később is kitartottak 2010 mellett.

Hírdetés

2006-ban, az akkori jegybankelnök, Járai Zsigmond is bírálta Gyurcsányék kincstári optimizmusát az euró 2010-es bevezetésével kapcsolatban, sőt egyenesen arról beszélt, hogy a második Gyurcsány-kormány megszorítócsomagja csak hátráltatja a kitűzött célt.

2008-ban a Gyurcsány-kormány már arról is lemondott, hogy egyáltalán céldátumot határozzon meg az euró bevezetésének kapcsán, ugyanis hazánk egyetlen maastrichti kritériumot sem tudta teljesíteni. 2009-ben Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy az euró bevezetésére 2012 előtt biztosan nem kerül sor.

A Bajnai-kormány szintén nem mert céldátumot meghatározni, ugyanis Bajnai kormányfősége alatt az ország gazdasági mutatói tovább romlottak.

2009-ben az államadósság megközelítette a 80 százalékot, ugyanezen évben a GDP csökkenése megközelítette a 7 százalékot.

2006 és 2010 között pedig összesen 1,1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék értéke. A baloldali kormányok egyszer sem tudták tartani a 3 százalék alatti hiánycélt, nem beszélve az elszállt inflációról, amely már 2007-ben, a világgazdasági válság előtt is elérte a 8 százalékot.

A 27 uniós tagország közül egyébként jelenleg csak 19-ben használják a közös pénzt, és olyan országok sem csatlakoztak az övezethez, mint például Svédország, vagy Dánia.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »