A britek leállíthatják a belgák felé a gázszállítást

A britek leállíthatják a belgák felé a gázszállítást

Az Elia és a Fluxys Belgium gázszolgáltatók és a belga energetikai hivatal jelentése szerint Nagy-Britannia egy kiadósabb hideghullám esetén leállíthatja a gázszállítást Belgiumba, hogy saját szükségleteit biztosítani tudja – derül ki a VG.hu cikkéből.

Vagyis, ha jön egy erőteljesebb lehűlés, akkor Belgium gázellátása veszélybe kerül. A jelentést nem a nyilvánosságnak szánták, de kiszivárgott, és most igen kényelmetlen figyelmeztetőjelzésként villog a magabiztos európai gázpolitika fellett.

A jelentés szerint ha Nyugat-Európában a hőmérséklet 0 fok alá csökken, akkor Nagy-Britannia blokkolhatja az exportot, mert az összes rendelkezésre álló gázra szüksége lesz.

Hírdetés

Tinne Van der Straeten energiaügyi miniszter szóvivője azonban a sajtónak azt állította, hogy “Belgiumban nincs ellátási kockázat, mert az országnak még soha nem volt akkora gázkészlete, mint most”. Ez azonban elég durva csúsztatás, tekintettel arra, hogy a belga tárolók az éves fogyasztás mindössze 4,34 százalékát képesek felhalmozni, ami elenyésző – abszolút számokban 7,36 terawattórányi gáz van a tárolókban, miközben az éves fogyasztás 170 terawattórányi…

Ugyanakkor Belgium földgázcsomópontként működik, rajta megy keresztül az Európába érkező az orosz cseppfolyósított gáz 10 százaléka, illetve kérhet segítséget Hollandiától és Németországtól.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »