A belügyminiszter szerint újrakezdhetõ a bûnügyi kivizsgálás a diaszpóratüntetés ügyében

A 2018. augusztus 10-i diaszpóratüntetés ügyében az igazságügyi minisztérium kérheti a közigazgatási eljárások leellenőrzését, és amennyiben új bizonyítékokat azonosítnak, újrakezdhető a bűnügyi kivizsgálás – jelentette ki a közszolgálati televízió kedd esti műsorában a belügyminiszter.

Lucian Bode azt mondta: „soha nem kommentálja” a bírság döntését, de „nem tehetünk úgy, mintha nem látnánk”, hogy mi történt augusztus 10-én. Hozzátette: Klaus Johannis államfő felszólítására tárgyaltak erről az igazságügyi miniszterrel, és úgy látja, „de ez csak egy feltételezés”, hogy az igazságügyi minisztérium kérheti a közigazgatási eljárások leellenőrzését, és amennyiben új bizonyítékokat azonosítnak, újrakezdhető a bűnügyi kivizsgálás. Úgy véli: az ügybe beléphetnek ugyanakkor azok a személyek is, akik sérüléseket szenvedtek a csendőrség közbelépésekor.

A belügyminiszter azt mondta: „nem akarja elhárítani a felelősséget”, de az ügyben elsősorban az igazságügyi minisztériumnak kell lépnie.

Március 2-án a bukaresti törvényszék elutasította azt az igénylést, amelyben a volt csendőrségi vezetők elleni nyomozás újraindítását kérte a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) a 2018. augusztus 10-i, bukaresti tüntetés ügyében.

Hírdetés

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ügyet lezárják, és nem indul bűnvádi eljárás a csendőrség volt vezetői ellen a tüntetésen történt tömegoszlatás miatt.

A DIICOT volt vezetője, Giorgiana Hosu tavaly augusztus 4-én jelentette be, hogy újraindítanák a nyomozást a Román Csendőrség volt vezetőhelyettese, Gheorghe Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan őrnagy, a bukaresti csendőrség vezérigazgatója, továbbá a csendőrség volt vezetője, Cătălin Sindile, valamint Mihai Dan Chirică volt belügyi államtitkár ügyében.

A döntést egy bírónak is meg kellett volna erősítenie, ezért eredetileg a bukaresti ítélőtáblához küldték az igénylést, amely azonban 2020. augusztus 10-én elhárította az illetékességet az ügyben, és a fővárosi törvényszékhez továbbította a dossziét.

(agerpres)

Kiemelt kép forrása: a fenti videó


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »