A béke embere – így búcsúzik a világ Mihail Gorbacsovtól

A béke embere – így búcsúzik a világ Mihail Gorbacsovtól

A béke embere – így búcsúzik a világ Mihail Gorbacsovtól

Hosszan tartó betegség után, életének 92. évében kedden elhunyt Mihail Gorbacsov, a két világrendszer közötti hidegháború vérontás nélküli lezárásához döntő mértékben hozzájáruló reformer politikus, a Szovjetunió első és utolsó elnöke, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára. A Magyar Nemzet összegyűjtötte, hogyan reagáltak a világ vezetői a Szovjetunió utolsó államfőjének halálhírére.

Emmanuel Macron francia elnök: Részvétem Mihail Gorbacsov halála miatt. A béke embere volt, akinek döntései utat nyitottak a szabadsághoz az oroszok számára. Az európai béke melletti elkötelezettsége megváltoztatta közös történelmünket.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke: Mihail Gorbacsov megbízható és tiszteletnek örvendő vezető volt. Döntő szerepet játszott a hidegháború befejezésében és a vasfüggöny lebontásában. Ez megnyitotta az utat a szabad Európa felé. Ezt az örökséget nem felejtjük el.

Hírdetés

Joe Biden amerikai elnök: Amikor hatalomra került, a hidegháború már közel 40 éve tartott, a kommunizmus pedig még régebb óta, pusztító következményekkel. Kevés magas rangú szovjet tisztviselőnek volt akkor bátorsága beismerni, hogy a dolgokon változtatni kell. A Szenátus Külügyi Bizottságának tagjaként láttam, hogy ő hogyan teszi meg ezt, és még sok mást (…) Több évtizedes brutális politikai elnyomás után demokratikus reformokat fogadott el.

Ritka vezető cselekedetei voltak ezek – akinek volt olyan képzelőereje, hogy belátta, lehetséges egy másfajta jövő, és volt bátorsága, hogy egész karrierjét kockára tegye ennek elérése érdekében. Az eredmény egy biztonságosabb világ és több millió ember nagyobb szabadsága volt.

António Guterres ENSZ-főtitkár: Mihail Gorbacsov egyedülálló államférfi volt, aki megváltoztatta a történelem menetét. A világ elveszített egy kiemelkedő globális vezetőt, elkötelezett multilateralistát és a béke fáradhatatlan szószólóját.

Image


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »