A befejezetlen küldetés

A befejezetlen küldetés

Nagy botrányt kavart az elmúlt napokban kiszivárgott videófelvétel, amelyen Robert Fico a Bödör-féle klánnal volt látható. Fico ez esetben már nem takarózhat azzal, hogy a felvételt meghamisították, hiszen vizuálisan is látható a kapcsolat. De vajon ez már Fico politikusi pályafutásának végét jelentheti?

Egészen jól alakultak Fico dolgai az elmúlt hónapokban. Buzgón és nagy kedvvel tartotta meg sajtótájékoztatóit, a koalíciós pártokat, de ellenzéki vetélytársait is határozottan kiosztotta. A kormány járványügyi intézkedéseit élesen bírálta, a népszerűsége is növekedett, amelyet a különböző közvélemény-kutató intézetek is megerősítettek. Fico nagyon nyeregben érezte magát, önbizalomból nem volt hiány. Meggyőződésem, hogy azzal a gondolattal is eljátszott, miképpen nyerheti meg a következő parlamenti választást

A kiszivárgott videófelvételek azonban ki kell, hogy józanítsák a Smer első emberét. Mert itt most már nem elég a jó beszélőke és az a szép mese arról, hogy a hangfelvételeket meghamisították, és csak a rosszakarói akarják őt összefüggésbe hozni a Tisztítótűz-ügyben megvádolt személyekkel. A szemünk nem csal, a videón látottak alapján, nagyon is köze volt hozzájuk. Sőt, egyes nem megerősített információk alapján, ő az, aki az egész maffiahálózatot mozgatta.

A korrektség azonban úgy kívánja, legyünk tárgyilagosak. Az egyes politikusok megfigyelése, lehallgatása többször előfordult már, ráadásul más országokban is akadnak erre példák. Egy ilyen súlyú felvétel azonban kizárólag a nyomozókra tartozik. Ebből következően nem is lett volna szabad közzétenni, mert egyrészt akadályozza a folyamatban lévő nyomozást, ráadásul etikátlan. Az is nyilvánvaló, hogy a videófelvételek kiszivárogtatója a kormányoldalnak kedvez. Ne feledkezzünk meg viszont egy nagyon fontos narratíváról, és nézzük a dolgokat más szemszögből.

Hírdetés

Ha már láthatóvá vált  Fico „alvilági“ kapcsolata, akkor a közvélemény számára is nyilvánvalónak kell lennie, hogy a Smeres korszakot ténylegesen le kell zárni. Robert Fico több kormányzati ciklust is kitöltött, így volt ideje kiépítenie a maffiaállamot, és korrupcióba sodorni az országot. Elég idő a kétes ügyek felhalmozódására.

Már rég le kellett volna rántani a leplet Ficóról, de valahogy mindig kivágta magát, bizonyítékok hiányában hatástalanok voltak az ellene felhozott vádak. Voltak ugyan próbálkozások, amelyek Fico elmozdítását célozták, de a ravasz rókáról leperegtek a gyanús és vitatott ügyek. Hazugság, aljas rágalom, és összeesküvéselmélet – ezek voltak Fico szavai, amelyeket mindig is hangoztatott.

Szegény Ján Kuciak is azért küzdött, hogy az igazság napvilágra kerüljön, és tudjuk, mi lett a vége: útban volt, el kellett őt távolítani. A hangos tömeg, az éledező civil társadalom, amely a Tisztességes Szlovákia tüntetéssorozatot elindította, legalább elérte azt, hogy Fico háttérbe szoruljon, igaz, csak Pellegrini mögé. A kormányváltó hangulat azonban kitartott, és Matovičéknak sikerült őket leváltani, vagy legalább ideiglenesen kiszorítani a hatalomból.

Tegyük fel magunknak a kérdést: befejezettnek tekinthető-e ez a küzdelem? Sikerült-e pontot tenni az ügy végére, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy Ficóék szép csendben visszalopóznak a hatalomba?

Meggyőződésem szerint ennek a harcnak még koránt sincs vége, de ha van igazság, akkor ez a korszak egyszer végleg lezárul. A küzdelmet be kell fejezni.  Ezt kívánja a tisztesség, a társadalom becsületes fele, és ez lehet Ján Kuciak örökségének méltó továbbvitele.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »