A Balkánon nincs búcsú a fegyverektől: a feketepiacon már 50 eurótól bármi beszerezhető

A Balkánon nincs búcsú a fegyverektől: a feketepiacon már 50 eurótól bármi beszerezhető

Az alig másfél évtizeddel ezelőtt befejeződött balkáni polgárháború után a térség megmaradt konfliktuszónának. Nemcsak az etnikumok közötti feszültség, a „hamu alatt izzó parázs” jelensége, a hagyományos törzsi vérbosszú kötelező érvényű betartása, hanem a bűnözői csoportok rivalizálása is destabilizáló tényezőként hat az összes nyugat-balkáni ország mindennapjaira. Ennek legékesebb példája a virágzó illegális fegyverkereskedelem. A fokozott európai terrorveszély miatt nem kis kockázatot jelent, milyen könnyen fegyverhez juthatnak az arra illetéktelenek.

A boszniai, horvátországi és a koszovói harcokból számolatlanul fennmaradt fegyverkészlet napjainkban óriási felvevő piaccal rendelkezik. A Balkánról – ma – szinte akárki szerezhet lőfegyvert és más gyilkos eszközöket. A bűnözők már 50 eurótól 3000 euróig bárminemű fegyvert beszerezhetnek a térséget uraló alvilági köröktől. Egy montenegrói oknyomozó portál (CdM) utánajárt, melyek az illegális kereskedelemben forgalomban lévő legkeresettebb fegyverek, és milyen árban kínálják őket.

Tucatnyi „sztár” a fegyverrel kereskedők listáján

A montenegrói illegális fegyverkereskedelemben mintegy tizenöt lőfegyver típusa a legközkedveltebb. Az országban megtörtént bűnügyekben használt fegyverek eredete majdnem minden esetben ismeretlen. Noha vannak házi gyártású eszközök, robbanó szerkezetek, ám a legközkedveltebbek a kézifegyverek és a kézigránátok.

Bérgyilkosokból sincs hiány

A gyakori alvilági leszámolások elkövetői profi bérgyilkosok, akik Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából és a balkáni régió más térségeiből érkeznek Montenegró területére. A bérgyilkosok nem válogatnak az eszközökben. A közelmúltban orvlövészek távcsöves puskával is követtek el gyilkosságokat, de manapság mintha a kézigránát és a pisztoly kezdene „populárisabbá” válni.

AK–47-es már 50 ezer forint alatt kapható

Hírdetés

Egy kilétét fel nem fedő, a helyi alvilág üzleteit jól ismerő forrás szerint egy riasztópisztoly ára 50 és 80 euró között mozog. Borsosabb összeget – 1500 eurót – kell kifizetni egy Glock típusú maroklőfegyverért, egy 9 mm-esnek pedig 450-től 600 euróig terjed az ára. Egy félautomatát mindössze 100-tól 300 euróig kínálnak, míg a Magnum 357-es pisztolyért 1500-tól 3000 euró értékig fizetnek a bűnözők. A „fekete özvegyként” hírhedté vált Zastava típusú pisztolyért már 150 eurótól kezdődően 300 euróig lehet megalkudni. A szintúgy elhíresült TT – állapotától függően – 250 és 400 euró között kapható. Az egykori német karabélyok 100-200 eurót kóstálnak, a gázpisztoly darabja 100 euró, a szovjet gyártmányú AK–47-es gépkarabély pedig 150 és 300 euró közötti összeget ér a feketepiacon.

Komplett arzenál a profiknak is

800 és 2000 euró között vásárolható akár Dragon típusú távcsöves puska is. De a robbanóeszközök is széles kínálatban kaphatóak. 50 eurótól indul az áruk, és hatásfoktól függően emelkedik a kifizetendő összeg. Természetesen minden fegyverfajtához tetszés szerinti mennyiségben beszerezhető a megfelelő lőszer is. Sőt, a házilag eszkábált pokolgépekhez a hozzávalókat, pontosabban a robbantáshoz szükséges anyagokat, a pirotechnikai kellékeket is leszállítják a bűnbandák erre szakosodott emberei.

Fegyvereiket csereberélő nemzetközi bűnözői csoportok

A feketepiac kínálta fegyverek leginkább Albániából, Koszovóból, bosnyák területekről és Szerbiából érkeznek Montenegróba. Az sem ritka, hogy a célország valahol nyugaton található, ahol a szervezett bűnözői csoportok is előszeretettel alkalmazzák a Balkánról behozott leellenőrizhetetlen fegyverek különböző fajtáit. Olykor az is előfordul – így a névtelenül nyilatkozó forrás –, hogy a különböző térségekben tevékenykedő bűnözők, bandák készpénz kifizetése helyett „fegyvercserét” alkalmaznak, ezzel nehezítve az adott országok bűnüldöző szerveinek munkáját.

Sok a feltétel, kevés az eredménye

Ahhoz, hogy valaki Montenegróban vagy a szomszédos államok valamelyikében fegyvertartási engedélyt szerezzen, egész sor kívánalomnak, feltételnek kell megfelelnie, úgy mentálisan, mint fizikálisan. Kardinális szempont, hogy a fegyvert igénylő személynek a feddhetetlenségéről hatósági bizonylatot kell bemutatnia, és még a korábbi időkből származó, akár elévült rendőrségi, vagy bírósági ügye is kizáró tényező lehet. Mindemellett fegyveres kiképzésen kell részt vennie, amiből vizsgáznia muszáj.

A helyi szervek évente fegyvereket „szüretelnek”

Az utóbbi két évben az elkobozott fegyverek zöme maroklőfegyver, azaz pisztoly. A montenegrói belügyminisztérium nyilvántartása szerint az idei évben – január 1-jétől július 31-ig bezárólag – 216 darab lőfegyvert foglaltak le a hatóságok, aminek majdnem kétharmada semmiféle dokumentumokkal nem volt igazolható, tehát a feketepiacról származott. Tavaly 482 lőfegyvert koboztak el, ebből 333-at illegálisan tartottak.

(Híradó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »