A babos kendős lázadó: 75 éves Nagy Feró

A babos kendős lázadó: 75 éves Nagy Feró

Nagy Feró, a Beatrice együttes frontembere énekel (Fotó: Nemzeti Fotótár/ Bartos Gyula)

Ma ünnepli 75. születésnapját Nagy Feró, a Beatrice zenekar frontembere. Születésnapja alkalmából sokan, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is különleges üzenetekkel köszöntötték.

Ma lett 75 éves Nagy Feró  magyar énekes, színész, dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere, saját bevallása szerint „a nemzet csótánya”.

Az 1990-es években először a liberálisokkal, majd a jobboldallal szimpatizált. A rendszerváltás idején jól ismert korteskiedő mondat volt a „Nagy Ferót köztársasági elnöknek! Avagy Szakadt országnak szakadt elnököt!”

Az alapítók között, 1993-ban csatlakozott a Magyar Demokrata Fórumból kivált politikusok által létrehozott MIÉP-hez. Feró 1999-ben kilépett a szélsőségessé vált pártból és az óta aktívan nem foglalkozik a politikával.

A magyar új hullám egyik vezéregyénisége

Nagy Feró a hatvanas évektől kezdve énekel, zenél rock és punk zenekarokban, a magyar új hullám egyik vezéregyénisége.

1963 és 1970 között a Richmond Heads és a Zárvatermők zenekarok tagja volt. 1970-ben alapította meg a Beatrice zenekart Csuka Mónikával közösen, ez az együttes volt akkor az ország egyetlen női beatzenekara.

1978-ban újraalakította az immáron rockzenét játszó Beatricét, aminek a frontembere lett. Útlevelét hamarosan bevonták, a rendszer pedig igyekezett ellehetetleníteni az együttest, felsőbb utasításra 1981-ben a zenésszervezetek is elhatárolódtak tőle, így feloszlottak. 1981-ben létrehozta az Ős-Bikinit, aminek 1985-ig volt a frontembere, ekkor helyére D. Nagy Lajos került.

1985-től 1987-ig szólista volt, Bergert alakította a Rock Színház Hair című musicalében, majd 1986-ban átdolgozta a Hamletet, amelyet az Egyetemi színpadon tűztek műsorra tíz napon keresztül.

Ugyancsak 1987-ben alakította újra a Beatrice zenekart, amely ezután már mint sikeres együttes több slágerlistás dalt is magáénak tudhatott.

1989-ben Állami Díj kitüntetésben részesült. Ekkoriban a Musica Hungarica könnyűzenei fesztivál, és a Rockkalapács című műsor munkatársaként és műsorvezetőjeként is dolgozott. A Ford Farlaine kalandjai című kultuszfilm magyar szinkronjához is kölcsönözte hangját.

Megválasztották a Magyar Rockszövetség társelnökének is 1992-ben.

Hírdetés

A politikai ellentétek a Beatrice különböző felállásainak sem kedveztek

1994-ben zenekara ismét felállt Új Beatrice néven, azonban a régi közönségnek az új stílus már nem tetszett.

2008-ban a Beatrice 30 éves jubilemát ünnepelték a Petőfi Csarnokban, s ennek a koncertnek a felvételét 2009-ben kiadták DVD-n.

A Beatrice (vagy egyszerűen csak Ricse, időnként Nagy Feró és a Beatrice  néven is említve) magyar rockegyüttes. 1969-ben alakult lányzenekarként, akik főleg feldolgozásokat játszottak.

1971-ben csatlakozott Nagy Feró a zenekarhoz frontemberként. A következő években teljesen kicserélődött a tagság, 1974-től elkezdtek saját dalokat írni az akkor divatos glam rock stílusban.

Folyamatosan próbáltak lemezszerződéshez jutni, ennek érdekében 1976-tól a diszkózene felé orientálódtak.

1977-ben feloszlottak, majd a következő évben Nagy Feró Miklóska Lajos basszusgitárossal, Lugosi László gitárossal, Gidófalvy Attila billentyűssel és Donászy Tibor dobossal újjáalakította a Beatricét, és az AC/DC nyomán újra rockot játszottak.

Ekkor születtek olyan mára klasszikussá vált, a mindennapi kilátástalanságot megéneklő dalaik, mint a Jerikó, a Nagyvárosi farkas, vagy az Angyalföld.

A pártállami kultúrpolitika folyamatosan akadályozta a „kezelhetetlen” zenekart, mely ennek hatására végül 1981-ben feloszlott.

A Beatrice az 1987-es újjáalakulása után, a rendszerváltás légkörében lett sikercsapat. 1988-ban magánkiadásban végre megjelent első albumuk, az 1991-es Utálom az egész XX. századot című második lemezük pedig 40 héten keresztül szerepelt a Mahasz lemezeladási toplistáján, és az első helyre is feljutott.

Nagy Feró a Beatrice együttes frontembere énekel az elítélteknek adott koncerten, a tököli börtönben (Fotó: Nemzeti Fotótár/ Bartos Gyula)

Országszerte telt házas koncerteket adtak. 1994-re az együttes gyakorlatilag elfogyott: Nagy Feró mellett csak Brúger László gitáros maradt az együttesben. Nagy Feró ezért ismét újjá szervezte a zenekart, és 1994-től hivatalosan is Új Beatrice néven működtek, változó felállással.

Az „új” jelzőt a későbbiekben elhagyták, ugyanakkor az utóbbi években gyakran hirdetik a koncerteket „Nagy Feró és a Beatrice” formában. Az együttes 30 éves jubileumát megörökítő, 2010-ben megjelent koncertvideó a Mahasz DVD-listájának 1. helyére került.

A Beatrice 35 éves születésnapi jubileuma alkalmából három órás koncertet adott a Petőfi Csarnokban 2003-ban.

Nagy Feró és a Beatrice koncertje (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A miniszterelnök is köszöntötte a 75 éves Nagy Ferót

„Nagy Feró 75. Azok a boldog szép napok. Isten éltessen!”írta Orbán Viktor a Facebook-oldalán.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »