A 2021. áprilisi szlovák és magyar ipari teljesítmény

A 2021. áprilisi szlovák és magyar ipari teljesítmény

Szlovákiában az ipar éves szinten több mint kétharmadával nőtt, alig, de még mindig elmaradt a pandémiát megelőző termelési szinttől. Magyarországon a termelés volumene kissé meghaladta a járvány előtti, 2019. áprilisi szintet.

Éves összehasonlításban, 2021 áprilisában az ipari termelés ágai jelentősen nőttek, de a 15 ágból csak hat lépte túl a járvány előtti termelés szintjét. A legbefolyásosabb autógyártás, bár éves szinten a termelése megnégyszereződött, még mindig több mint 10% -kal marad el a két évvel ezelőtti mögött.

Az ipari termelés (PP) áprilisban éves szinten 69% -kal nőtt.

Tavaly a járvány gazdasági hatásai legsúlyosabban árpilisban mutatkoztak meg.  A növekedést az ipar mind a 15 ellenőrzött területén érzékelhető, többségükben jelentős kétszámjegyű változásokkal.

Az egyes ágazatok vagy iparágak csoportjai szerint esetében 1,3% és 320,6% között mozogtak, az utóbbi a közlekedési eszközök gyártásánál.  Az ipari termelés rendkívül gyors növekedése az alacsony bázishatásnak tudható be, mivel 2020 áprilisában jelentős pandémiás lassulás következett be.

A szállítóeszközök gyártásának növekedése (320,6% -kal) járult hozzá a legjelentősebben az idei áprilisi termelés általános növekedéséhez, amely azonban még mindig nem érte el a járvány előtti azonos időszak szintjét. Ugyanakkor az ipar áprilisi eredményét befolyásolta a gumi- és műanyagtermékek 62,9% -os növekedése, az áram- és gázellátás 35,3% -os növekedése, a gépek és berendezések gyártása 56,4%-os, valamint az elektromos berendezések gyártásának 89,3%-os növekedése.

Egyes ágazatok, például a textil- és bőrgyártás, a gyógyszergyártás vagy más gyártás, több mint negyedével elmaradtak a világjárvány előtti gyártástól. Ezek azonban kevésbé fontos ágazatok.

Hírdetés

A szezonális hatásoktól való kiigazítás után az ipari termelés 2021 áprilisában 1% -kal csökkent 2021 márciusához képest.

Összesítve az év eleje óta az ipari teljesítmény 17,2% -kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ebben az időszakban is a legjelentősebb mértékben a szállítóeszközök gyártása 33% -kal, a villamosenergia- és gázellátás 16,6% -kal,  a gépek gyártása 22,9% -kal,  valamint az elektromos berendezések gyártása 19,7% -kal.  Éves összehasonlításban a termelés a „koksz és kőolajtermékek gyártásában” 10,8% -kal, a „textil- és bőrgyártásban” 6,7% -kal csökkent.

2021 áprilisában az ipari termelés volumene 58,8%-kal meghaladta az előző év áprilisának rendkívül alacsony bázisszintjét, amely a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedésekkel volt összefüggésben. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 59,2%-kal emelkedett.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021. márciushoz képest 3,2%-kal csökkent.

A termelés volumene kissé meghaladta a járvány előtti, 2019. áprilisi szintet.

A jelentős bővüléshez a feldolgozóipar szinte minden alága hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás kiugróan nőtt, ami főleg az előző év áprilisi gyárleállások okozta alacsony bázisérték eredménye. A számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett.

A termelés az év első négy hónapjában 13,8%-kal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva 3,2%-kal csökkent.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »