A 11 éves Hassan elmesélte, miként menekült el egyedül a háború sújtotta Ukrajnából Szlovákiába

A 11 éves Hassan elmesélte, miként menekült el egyedül a háború sújtotta Ukrajnából Szlovákiába

Nyitókép: FB/Polícia SR

Napokkal ezelőtt a Körképen is beszámoltunk arról a 11 éves fiúról, aki egyedül, családja nélkül érkezett Ukrajnából Szlovákiába. A 11 éves Hassan a CNN-nek mesélte el történetét.

 „Nagyon féltem. Szörnyen éreztem magam. Legszívesebben sírtam volna, mert mindig az édesanyámmal voltam. Ez volt az első alkalom, hogy el kellett őt hagynom“

– mondta a fiú.

Hassan március elején indult el vonattal Szlovákiába irányába. A vonatra az édesanyja ültette fel azzal a céllal, hogy elmeneküljön a háború elől és biztonságban legyen.

„Mondtam az anyukámnak, biztos vagyok benne, hogy minden rendben lesz. Mindenki félt a háborútól, ezért nagyon nehéz volt Ukrajnánk keresztül utazni“

– magyarázta Hassan.

Az édesanyja az utazás előtt sok szerencsét kívánt neki, és azt kért tőle, ne legyen szomorú és ne sírjon. „De így is szomorú voltam“ – vallotta be a szír gyökerekkel rendelkező ukrán fiú, aki egy táskával, útlevéllel és a kezére írt telefonszámmal érkezett meg Szlovákiába.

Egy 11 éves ukrán fiú egyedül, nejlonszatyorral és egy kezére írt telefonszámmal lépte át a határt

Hírdetés

A csaldája eljött utána

A vonatban a vámosok találtak rá a fiúra. Mikor rájöttek, hogy teljesen egyedül van, kézen fogták, és segítettek neki átkelni a határon. A szlovák rendőrség az elszántsága és bátorsága miatt hősnek nevezte.

Annak ellenére, hogy az ukrán fiú története kemény és szomorú, viszonylag boldogan végződött, ugyanis a fiú édesanyja és testvérei néhány nappal később megérkeztek Szlovákiába, és újra találkoztak.

A testvérei aggódtak érte

A testvérei az amerikai CNN-nek azt mondták, aggódtak az öccsük miatt, másrészt bíztak benne.

„Hittem abban, hogy újra velünk lesz. Ő egy nagyon okos fiú, ráadásul telefon is volt nála. Ha gond lett volna, felhívhatott volna bennünket, és mi segítettünk volna neki“

– jegyezte meg Kinara, a fiú nővére.

 „Most már végre nyugalomban vagyunk. Egész életünkben együtt voltunk. Nagyon féltünk, amikor távol kerültünk egymástól“

– tette hozzá Luna, a másik testvér.

A CNN szerint nem ez az első alkalom, hogy a családnak a háború elől kellett menekülnie. Néhány évvel ezelőtt hirtelen el kellett hagyniuk Szíriát, ami az édesapjuknak nem sikerült. Az édesanyja a gyerekekkel együtt Ukrajnában telepedett le.

A család most újra együtt van. Ugyan a legidősebb testvér mindössze 20 éves, mégis ő a család feje. Ő intézi az iratokat, engedélyeket, iskolát és szállást keres a testvéreinek. A háborúban ismét elvesztették mindenüket, de megmaradtak egymásnak. Együtt vannak, és ez a legfontosabb.

CNN, Aktuality.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »