Már itthon is elérhető az életmentő vakcina

Már itthon is elérhető az életmentő vakcina

Évente 1000-1200 nőnél diagnosztizálják a méhnyakrákot, az érintettek fele meg is hal. A megbetegedések mintegy 99 százalékáért a humán papillomavírus (HPV) felelős, amely a közhiedelemmel ellentétben a férfiaknál is okozhat daganatot. Jó hír viszont, hogy a kórokozó oltással kivédhető. A legújabb típusú, eddigi ismeretek és szakértők szerint leghatékonyabb oltóanyag januártól már Magyarországon is elérhető.

Megdöbbentő adat következik: míg Finnországban egy, addig Magyarországon évente 400 nő veszti életét méhnyakrákban. Még sötétebbre festi a képet a tény, hogy a statisztikai adatok szerint 1000-1200 új esetet diagnosztizálnak hazánkban minden évben, az esetek többségében a betegség előrehaladott állapotában, amikor már sokszor megmenthetetlen az emberélet. Még ennél is többen, a nők 80, míg a férfiak 50 százaléka találkozik valamikor élete során a halálos betegségeket okozó vírussal – hangzott el a HPV elleni legújabb oltóanyag magyarországi forgalomba hozatala alkalmából rendezett budapesti sajtótájékoztatón.

Ötből egy

A sokkoló számok ellenére a tavaly tavasszal a 18–59 éves korosztályban végzett reprezentatív felmérés szerint a magyarok mindössze ötöde hallott a HPV-ről. A helyzetet tovább nehezíti, hogy köztudottan nem remekelünk egészségtudatosságból, még manapság is a nők mindössze 20 százalékában szólal meg a szűrővizsgálatra szólító vészcsengő. Pedig a megelőzés szempontjából elsődleges jelentősége lenne az évenkénti szűrésnek, ugyanis a vírus igen alattomos, a fertőzöttek tizedénél alakul csak ki tünet, leggyakrabban – a szexuális életet sokszor ellehetetlenítő – szemölcs formájában. Ebből következik, hogy rengetegen adják tovább a vírust anélkül, hogy tudnának róla. Egyébként ezek a nagyon kellemetlen szemölcsök a test bármely részén előfordulhatnak, kezelésük nagyon hosszadalmas – mondta dr. Holló Péter bőrgyógyász-onkológus, a Semmelweis Egyetem docense.

Közös törülközőhasználattal is terjedhet a HPV

A vírus nemcsak a méhnyakrákért, hanem az összes daganatos megbetegedés öt százalékáért – a teljesség igénye nélkül: a hüvely-, végbél- szeméremtesti és szájüregi rákért – felel. Például nyelvgyökrákban, amit szintén az említett vírus okoz, az elmúlt évben 260-an haltak meg Magyarországon – mondta dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász. A HPV a férfiaknál is okozhat rosszindulatú elváltozásokat vagy nemi szervi szemölcsöket. Ahhoz, hogy terjedjen, nem feltétlenül kell szexuális együttlét, Szőnyi szerint akár egy apró hámsérülésen keresztül – közös borotva-, epilátor- vagy törülközőhasználat során – is továbbadható.

Annak ellenére, hogy a HPV elleni oltás 2006-ban feltűnt a megelőzésre alkalmas eszközök palettáján, sokan még mindig hisznek a szakértők szerint a vírus megelőzésére képtelen óvszeres védekezésben. Az állami oltóprogramnak hála 2014-től a jogszabályban meghatározott korcsoport ingyen juthatott hozzá a kétkomponensű – a méhnyakrák, valamint a méhnyak, szeméremtest és hüvely rákot megelőző állapotai ellen védő – oltóanyaghoz. A lakosság élt is a lehetőséggel, Szőnyi szerint 80 százalékos átoltottságot sikerült elérni az érintett populációban, a hetedikes diáklányok körében.

Hírdetés

Csaknem teljes védelem

Az idén januártól Magyarországon is elérhető új, úgynevezett kilenckomponensű vakcinával szinte teljes mértékben megelőzhető a méhnyakrák – hangzott el a sajtótájékoztatón. Szakértők szerint az új szer a korábbi oltásokhoz képest jóval nagyobb, 90 százalékos védelmet biztosít méhnyakrákkal, végbélnyílás körüli rákokkal szemben pedig közel 95 százalékosat. A hüvelydaganatokkal szemben szintén jelentősen nagyobb, 85 százalékos védelmet biztosít, míg a szeméremtesti megbetegedések esetén ez az arány 90 százalékos.

Az MNO kérdésére az illetékesek elmondták: az oltást jelenleg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem támogatja, egy vakcina ajánlott fogyasztói ára 27 900 forint, de vannak patikák, ahol már tízezerrel olcsóbban is beszerezhető. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, három oltásra van szükség. Jelenlegi információk szerint az injekciót az évek előrehaladtával nem kell megismételni. Dr. Csutora Péter, az MSD Hungary Kft. orvosigazgatója szerint minél hamarabb, már kilencéves kortól ajánlott beadni a szert, így van ideje a szervezetnek arra, hogy felsorakoztassa a „hadsereget” az esetleges fertőzés kivédésére.

Nemcsak a fiatalok vannak veszélyben

Szakértők szerint azoknak is érdemes beadni az oltást, akik tudnak róla, hogy életük során már megfertőződtek, a tévhitekkel ellentétben a korábbi fertőzés nem jelent ugyanis védettséget. Szőnyi arról is szólt, hogy bár az oltás nem alkalmas a már meglévő betegség gyógyítására, a legtöbb szakértő azoknak is ajánlja, akik éppen HPV-fertőzöttek. Mint mondta, a tapasztalatok szerint a vakcina aktívabb működésre bírhatja a szervezetet, ami aztán hamarabb lesz képes legyőzni a vírust. A HPV különösen a szexuálisan aktív korosztályt fenyegeti, ennek ellenére az idősebbeknél is gyakran előfordul. Fontos hangsúlyozni, hogy sok esetben a szervezet magától is képes legyőzni a vírust, a fertőzöttség pedig nem egyenlő a betegséggel.

A vakcina egyébként nem tartalmazza a kórokozót, csak egy mesterséges fehérjét, amely megtanítja az immunrendszert a védekezésre – emelte ki Szőnyi. Az oltás mellékhatásairól szólva elhangzott, hogy az elmúlt tíz évben nem tapasztaltak semmilyen komoly mellékhatást. Az ÁNTSZ adatai szerint 2014 őszén és 2015 tavaszán 70 ezer hetedikes diák kapta meg a vakcinát. 2014 őszén mindössze 13 oltást követő nem kívánatos eseményről értesült az ÁNTSZ, ebből 11 eset csupán úgynevezett tömeges félelmi reakció volt. Mint az ÁNTSZ honlapján olvasható, az érintettek szédülésre, fejfájásra, émelygésre, hányingerre, nehezített légzésre, torkukban gombóc érzésre, erős helyi fájdalomra panaszkodtak. Közülük is csak egy lány szorult gyógyszeres ellátásra, hogy enyhítsék tüneteit. Róla utóbb kiderült, már korábban is előfordult, hogy a tű látványától rosszul lett. További két esetben az oltást követően erős helyi fájdalom jelentkezett – ez a leggyakoribb várható reakció –, de másnapra ezek is maguktól elmúltak.

60-70 millióan kapták meg az oltást

Világszerte egyébként 60-70 millió ember részesült valamilyen HPV elleni oltásban. A kilenckomponensű oltás a világ több pontján nyár óta elérhető, arra a kérdésünkre, hogy eddig ezt a típusú vakcinát hányan kapták meg világszerte, a jelenlévő szakértők nem tudtak választ adni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »