A Kwejersz-offenzíva csendes hősei az iszmaeliták

A Kwejersz-offenzíva csendes hősei az iszmaeliták

Al-Szalamijah városa nem csak Hama tartomány egyik legnagyobb lakosságszámú települése, hanem otthont ad a világ legnagyobb lélekszámú iszmaelita közösségének is.

Az iszmaiseliták sok évszázadon keresztül üldözöttek voltak a vallási nézeteik miatt (hasonlóan a drúzokhoz); ennek eredményeként egy kemény, de békés kisebbséggé váltak, ami fennmaradt miközben a szíriai társadalom alkotórészévé lettek.

Amikor a háború elérte Al-Szalamija küszöbét (2013-ban) az iszmaeliták semlegesek maradtak. A korábbiakban üldöztetést éltek át ezért teljesen tisztában voltak a részvételük kedvezőtlen hatásaival.

Mindazonáltal a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) és az Al-Kaida terroristák (Dzsabhat Al-Nuszra) nem vették figyelembe a semlegességüket; ehelyett a vahabita terrorszervezetek megpróbáltak benyomulni a stratégiai fekvésű Al-Szalamijahba, csak a Szíriai Arab Hadsereg kelt a polgári lakosság védelmére és verte vissza őket.

Egy évvel később (2014-ben) újra veszély fenyegette Al-Szalamijah városát; azonban ez alkalommal az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet volt a támadó, ami akkor foglalta el az Al-Tabakva légi bázist Al-Rakka tartomány terültén.

Képtelenül arra, hogy meg tudjanak védeni néhány falut Rakka és Hama tartomány határán, a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) újonnan megalakított Al-Szalamijah városi egysége kénytelen volt “végignézni”, hogy a népük ott élő tagjait hitük miatt lemészárolják az ISIS terroristák.

Ettől a pillanattól kezdve a Nemzetvédelmi Erők Al-Szalamijah városi egységét megalakító iszmaeliták nem maradtak távol egyetlen csatától sem amiben az ISIS terroristákal kellett végezni; ez a bátorság létfontosságúnak bizonyult 2015 nyarán; amikor visszaverték a terrorszervezetet a kelet-hamai fronton.

Hírdetés

Az ISIS terrorszervezet nagy erejű offenzívája után, amelyet a Khanasszer-Itrhija országút elfoglalására indított, az iszmaeliták válaszoltak a Szíriai Arab Hadsereg Főparancsnokságának a harcba hívó szavára. A Főparancsnokságnak szüksége volt a személyi állományra a Kwejersz légi támaszponton ostromlott katonák felmentése érdekében Kelet-Aleppoban.

Az iszmaelita nemzetvédelmisek nem csak az egyik legnagyobb számú egység volt amely részt vett az offenzívában, hanem néhányan közülük ott voltak az ISIS terroristákat aprító legjobb harcosok között, akik nem hátráltak.

A Hadsereg Tigris Alakulatainak oldalán az Al-Szalamijah városi nemzetvédelmisek (valamint a “Liwa Szukkur Al-Szahra” egység) kíméletlenek voltak a harctéren, előrenyomultak egészen Shejkh Ahmad belsejébe miközben számos ISIS terroristát szabadítottak meg földi gyötrelmeitől.

Agersszivitásuk a végén kifizetődő volt, mert ott voltak az első katonák között között akik elérték az ostromlott repülőteret.

Szomorúan meg kell jegyezni, hogy az általuk vállalt kockázat sok áldozatot is követelt, mert a Nemzetvédelmi Erők számos katonája halt hősi halált az ostromlott Kwejersz Katonai Repülőtér felszabadítása során, közöttük Al-Szalamijah város egyik legkitűnőbb fia a harctéren Ali Ali Ejd főhadnagy, a Liwa Szukkur Al-Szahra (Sivatagi Sólymok Dandár) egység tisztje.

Miközben a szíriai emberek ünnepelték a Kwejersz Katonai Repülőtéren aratott győzelmet, Al-Szalamijah lakosai csendesen eltemették és meggyászolták fiaikat akik a legdrágábbat, a saját életüket adták a repülőtéret védő 314 katona bajtársuk felmetéséért és a haza védelméért.

Az iszmaelita katonák semmit nem kértek ezért fizetségül; ha kérdezik őket, hogy miért kockáztatták életüket Kelet-Aleppoban, ők azt fogják válaszolni önöknek: mert ez a kötelességük mint szíriai hazafiaknak.

Forrás: @leithfadel and @Syria_Protector twitter oldal/ syrianreport.net

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »