A kétnyelvűek agya hatékonyabb. Főleg, ha már gyermekkorban elsajátították a második nyelvet

A kétnyelvűek agya hatékonyabb. Főleg, ha már gyermekkorban elsajátították a második nyelvet

Nyitókép: mek.oszk.hu

A második nyelv elsajátítása nemcsak gyakorlati okokból előnyös az ember számára, de pozitív hatással lehet az agyi tevékenységre is. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a kétnyelvűség pozitívan befolyásolhatja a figyelmet, az egészséges öregedést vagy az agysérülés utáni felépülést.

Amint azt a montreali McGill Egyetem Neuro Intézete honlapján közölte, kanadai és spanyol tudósok most rájöttek arra, hogy a kétnyelvűség az egyes agyterületek közötti kommunikáció hatékonyságát is növeli, különösen, ha az ember már gyermekkorában elsajátítja a második nyelvet.

A tanulmányban a kutatók 151 franciául, angolul vagy mindkét nyelven beszélő embert vizsgáltak. Feljegyezték életkorukat, amikor elsajátították a második nyelvet. A résztvevőket ezután funkcionális mágneses rezonancia képalkotással (fMRI) vizsgálták nyugalmi állapotban, hogy az agy egészének kapcsolatát rögzíts.

Hírdetés

A képek azt mutatták, hogy a vizsgálatban résztvevő kétnyelvűek jobban összekapcsolták az agyi területeiket, mint az egynyelvűek. Az egyes agyterületek kapcsolata erősebb volt azoknál, akik fiatalabb korukban tanulták meg második nyelvüket.

„Munkánk azt sugallja, hogy a második nyelv gyermekkori tanulása elősegíti az agy hatékonyabb szerveződését a funkcionális összeköttetések szempontjából”

– mondta Zeus Gracia Tabuenca, a tanulmány első szerzője.  Kutatásaik eredményei azt mutatják, hogy minél korábban ismerkednek meg egy második nyelvvel, annál szélesebb a kapcsolódó agyi régiók köre.

A tanulmány a Communications Biology folyóiratban jelent meg.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »