Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.

Csaknem négyezer kiskereskedelmi boltot zártak be 2023 második felében Magyarországon, ami drasztikus visszaesést jelent. A KSH adatai szerint 2023 nyarának közepén még 110 253 ilyen üzlet működött országszerte, az év végére viszont 106 296-ra csökkent a számuk. A legtöbb kisbolt a fővárosban húzta le végleg a rolót, ugyanis Budapesten 5,5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek száma a 2023-as év második felében, de arányaiban sok boltot veszített Békés, Baranya, Nógrád és Pest vármegye is, de ott nem érte el az öt százalékot a bezárások száma.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára az InfoRádióban elmondta: a negatív tendencia hosszú ideje tart, és a tavalyi visszaesés nagyon érzékenyen érintette a kisvállalkozásokat. Hozzátette: nehéz helyzetben vannak a nagyobb üzletek is, de sokkal inkább veszély fenyegeti azokat a kiskereskedőket, akik csak egy-egy egységet vagy valamilyen szakboltot üzemeltetnek, mert számukra már egy kisebb forgalomkiesés is fájdalmas lehet, hiszen így jóval nehezebb kigazdálkodniuk a felmerülő költségeket. Neubauer Katalin figyelmeztetett: a tavalyi bezárások nem csak az élelmiszer-kiskereskedelmi egységeket érintették.

Szaporítja a kisboltok problémáit, hogy a nagy diszkontőrök, hipermarketek hétről hétre újabb és újabb akciókat hirdetnek meg, és nagy mennyiségben nagyon kedvező áron kínálnak az élelmiszereken kívül más termékeket is a vásárlóknak, akik a csábításnak eleget téve sok esetben már nem szakboltokban veszik meg ezeket a cikkeket, hanem diszkontüzletekben. Utóbbiak a célzott vásárlások tekintetében gyakorlatilag elszívják a vevőket a kisboltoktól.

„A forgalom lefölözése hatalmas kiesést jelent és nagyon hiányzik a kisboltok életéből”

Hírdetés

– jegyezte meg a főtitkár.

Mint fogalmazott, „nagyon nehéz lesz életet lehelni” az érintett üzletekbe, amelyek egyre nagyobb versenyhátrányba kerülnek azzal, hogy már nem olyan vonzók a vásárlók számára, mint korábban. Ezeknek a boltoknak az üzemeltetése főleg a nem élelmiszer területen óriási kihívást jelent, ha nincs webshopjuk, azaz nem tudják elérni a célközönségüket digitális eszközökön keresztül. Ugyanakkor már ismert a másik véglet is, ugyanis Neubauer Katalin tájékoztatása szerint vannak olyan kiskereskedők, akik bezárták a fizikai üzletüket és már csak online értékesítenek. Az MNKSZ-nek egyre több érintett jelzi, hogy elfogytak a lehetőségeik a kisvállalkozásukban, ami leginkább a magas bérleti díj számlájára írható, illetve további nehézséget jelent nekik az alkalmazottak bérének, egyéb közterheknek a kigazdálkodása.

„Sok esetben annyira kevés marad az árrésből, már ha marad egyáltalán, hogy inkább a vállalkozó is amellett dönt, hogy alkalmazottként folytatja az életét”

– magyarázta az MNKSZ főtitkára.

Nem lehet tudni, hogy pontosan hány munkavállaló maradhat állás nélkül a kiskereskedelemben, ugyanis a mikrovállalkozások statisztikai adatai még a KSH számára sem ismertek. Neubauer Katalin szerint inkább az önkormányzatok lehetnek képben a problémákat illetően, és az ő felelősségük is, hogy biztosított-e megfelelő mennyiségben és minőségben szolgáltatás vagy termékkínálat a lakosok részére. A kisebb településeken ugyanis szükség van a speciális kínálattal rendelkező kisebb szaküzletekre. A főtitkár figyelmeztetett: lehet, hogy a mostani rohanó világban egy ideig fel sem tűnik az embereknek, ha bezár egy-egy ilyen kisebb bolt, viszont ha később adott esetben sürgősen szükségük lesz valamilyen speciális termékre, és az üzlet már nincs sehol, akkor rájönnek, mennyire hiányzik.

Neubauer Katalin megjegyezte: a globális folyamatok nincsenek jó hatással a kisvállalkozásokra, miközben a speciális boltokat nem is lehet láncba szervezni. Az élelmiszerboltok tekintetében ezt elég jól meg lehet oldani valamilyen kereskedelmi lánchoz franchise partnerként csatlakozva, és így fenn is tudnak maradni. A speciális szakboltok viszont csak akkor tudnak lépést tartani a vásárlói igényekkel, ha nemcsak a digitális környezetben vannak jelen a különböző marketingeszközök megújításával, hanem a kínálatukat is folyamatosan frissítik, ami azonban nagyon komoly kihívást jelent.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »