Helyettesének tette meg fiát Henrik luxemburgi nagyherceg

Helyettesének tette meg fiát Henrik luxemburgi nagyherceg

Helyettesének tette meg fiát Henrik luxemburgi nagyherceg Mészáros Richárd2024. 10. 08., k – 18:29

Henrik luxemburgi nagyherceg a kormányzati feladatok egy részének hivatalos átadásával helyettesének nevezte ki legidősebb fiát, ezzel megkezdődött az uralkodói feladatok átadása a rangsorban következő örökös, Vilmos koronaherceg számára – tájékoztatott a Luxembourg Times című, angol nyelvű luxembourgi hírportál kedden.

A nagyhercegi udvar közleménye szerint bizonyos uralkodói hatáskörök átadásával járó kinevezési rendeletet a mintegy 660 ezer lakosú ország fővárosának nagyhercegi palotájában írta alá Henrik nagyherceg, Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök és az örökös, Vilmos herceg. Az ünnepélyes aláírási aktust „őfelsége eskütétele” követte a képviselőház előtt, az alkotmányban előírtak szerint. 

A nagyherceg bármilyen feladatot átadhat vér szerinti, a nagyhercegségben állandó lakhellyel rendelkező örökösének, erre vonatkozóan az alkotmány nem tartalmaz semmilyen útmutatást vagy korlátozást – írták. 

Hírdetés

Az idén 69 éves Henrik, uralkodásának 24. évében, Luxemburg nemzeti ünnepén, június 23-án jelentette be, hogy legidősebb fiát és várható utódját, a 42 éves Vilmos herceget nevezi ki hivatalos helyettesének főhadnagyi rangban. Henrik nagyherceg nem jelölte meg visszavonulásának pontos dátumát – közölték. 

A hírportál beszámolója szerint, amíg egyes uralkodók halálukig töltik be pozíciójukat, az önkéntes lemondás és a hatalom átadása Luxemburgban több mint egyévszázados hagyománnyá vált. Henrik nagyherceg két évig volt helyettes képviselő főhadnagyi rangban, mielőtt apjától, János nagyhercegtől átvette volna a kormányzást 2000. október 7-én. Ezt megelőzően János az édesanyjától örökölte a trónt 1964-ben, amikor Sarolta nagyhercegnő lemondott a kormányzásról. Sarolta korábban, 1919-ben nővérétől örökölte a trónt, amikor Mária Adelaida, Luxemburg első nagyhercegnője lemondott a kormányzásról. 

Vilmos luxemburgi trónörökös 1981. november 11-én született Luxembourgban, középiskolai tanulmányait Svájcban végezte, majd a brit Sandhursti Királyi Katonai Akadémián tanult. Egyetemi tanulmányait a durhami egyetemen és a londoni Brunel egyetemen kezdte. 2006-tól egy évig tanult filozófiát és antropológiát a svájci Fribourgban. Később politikát tanult a franciaországi Angers egyetemén, ahol 2009-ben diplomát szerzett. 

Vilmost, akinek hivatalos címei között szerepel Luxemburg koronahercege, valamint Nassau-Weilburg és Bourbon-Pármai herceg, feleségétől, Stephanie de Lannoy belga grófnőtől született fiai, a jelenleg négyéves Károly herceg és a most egyéves Ferenc herceg követi az utódlási sorban.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »