Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Előadás a természetes  és mesterséges intelligenciáról

XXX. Erdővidéki Közművelődési Napok Október 7–13. között tartják az idei Erdővidéki Közművelődési Napokat. A MAI program: Baróton 17 órától Érzelmi intelligencia fejlesztése gyermek- és felnőttkorban – Kádár Annamária pszichológus, tréner, egyetemi oktató (Marosvásárhely) előadása a Művelődési Ház Bodosi Dániel-termében; ugyanott 19 órától Adalékok a Baróti Városi Kórház történetéhez, Hoffmann Edit ny. muzeológus (Barót) könyvbemutatója – házigazda: Demeter László muzeológus. Nagyajtán 19 órától a köpeci Református Dalárda és köpeci iskolások népdalcsokra, valamint az erdőfülei Dobó néptánccsoport előadása a Kriza János Kultúrotthonban. KEDDEN: Alsórákoson a református parókián 18 órától Kalapszalag – a baróti Kelekótya Együttes interaktív zenés gyermekfoglalkozása. Baróton a művelődési ház Bodosi Dániel-termében 19 órától a Tortoma Önképzőkörön Lakatos Csilla Fedezzük fel Erdővidéket! című honismereti munkafüzetének bemutatása – házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező. Bölönben a Bölöni Farkas Sándor Általános Iskolában 10 órától, valamint Bodoson a Budai Emília Közösségi Házban 18 órától Fekete Hunor, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola oktatója, népzenész (Nagyajta) hangszerbemutatója.  Erdőfülében az alsó iskolában 18 órától Szenvedélyünk Erdővidék – Deák András (Erdőfüle) és Szőcs Szilárd (Erdőfüle) könyv- és filmbemutatója.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi társulat évadnyitó előadását, William Shakespeare A vihar című színművét Bodó Viktor rendezésében ma, 8-án és 17-én 19 órától játssza a nagyteremben (színpadra épített nézőtér). * Október 11-én, pénteken a Háromszék Táncstúdióban 19 órától a Magical Deer, a Váróterem Projekt vendégelő­adása látható. M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház a Háromszék Táncstúdióban október 9-én, szerdán 19 órától a [email protected] című produkcióját játssza. Koncepció, koreográfia: Fren_Ák, korhatár: 18 éven felülieknek. JEGYEK a sepsiszentgyörgyi előaásokra a központi jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon válthatóak.

Zene HACSATURJÁN-EMLÉKEST. Október 8-án, kedden 18 órától rendkívüli Aram Hacsaturján-emlékestre hívja a közönséget az Árkosi Kulturális Központ (Sepsiszentgyörgy, Zeneház, Olt utca 6. szám). Az est előadói a Trio Spiritoso együttes: Péter Ernő (hegedű), Benedek Szilamér (klarinét), Ambrus Sándor József (zongora). Műsoron: Aram Hacsaturján-, Kovács Béla- és Vittorio Monti-művek. A jegyeket előre is meg lehet vásárolni a központ székhelyén 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651). Egy jegy ára 20 lej. KÖZÖS KONCERT. Csütörtökön 19 órától az Erdélyi Hagyományok Háza szervezésében a korzikai Ensemble Tavagna és a Szászcsávási Dalárda közös koncertjére kerül sor a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban az Őshonosok a hazában – európai kisebbségek népművészete című program keretében.

Mesélő Háromszék Az október 8-ig zajló Mesélő Háromszék rendezvénysorozat sepsiszentgyörgyi bábszínházi előadásaira, illetve a mesekoncertekre a jegyár vendégelőadások esetén 15 lej/fő (gyermeknek és felnőttnek egyaránt), valamint 10 lej/fő a Cimborák Bábszínház előadásaira. Szervezett csoportoknál a kísérő pedagógusok belépése díjtalan. Jegyek előfoglalását és a szervezett csoportok bejelentkezését a 0754 409 940-es (Szabó Emese) vagy 0757 047 717-es (Péter Orsolya) telefonszámra várják. Jegyeket váltani a helyszínen, az előadások előtt fél órával lehet. A mai program: 12 és 18 órától a Cimborák Bábszínházban a szatmári Bri­ghella Bábszínház Tótágas, avagy bolond mesék című mesés bábelőadása (rendező: Bartal Kiss Rita, ajánlott életkor: 3 éven felülieknek). Kedden: 10 és 12 órától a Cimborák Bábszínházban a szatmári Brighella Bábszínház Tótágas, avagy bolond mesék című mesés báb­előadása (rendező: Bartal Kiss Rita, ajánlott életkor: 3 éven felülieknek); 16.30-tól 18 óráig a Míves Házban mesetáncház – Benkő Éva, Karácsony-Tóth Tünde és a Folker együttes: A pa­pucsszaggató királykisasszonyok (aján­lott életkor: 2 éven felülieknek).

A digitalizálás bajnokait keresik A kormány Fenntartható Fejlődés Főosztálya által kiírt, A Digitalizáció Bajnokai országos pályázatra október 8-ig jelentkezhetnek azok, akik a digitalizálás területén dolgoztak ki projekteket. Pályázhatnak: civil szervezetek vagy kezdeményező csoportok; iskolák, középiskolák, óvodák, megyei tanfelügyelőségek, Tanulók Háza és Tanárok Testületének Háza (Casa Corpului Didactic); egyetemek és kutató-fejlesztő intézetek; helyi és központi államigazgatási intézmények (városháza, decentralizált szolgáltatások); kereskedelmi vállalatok. További információk a fenntartható fejlődési célkitűzésekről (SDG): dezvoltaredurabila.gov.ro/obiectivele-pentru-dezvoltare-durabila. A regisztrációs űrlap, a versenyszabályzat és a bírálati szempontok a romania-durabila.gov.ro/gala-dezvoltarii-durabile-2024 linken található meg.

Hírdetés

Dizájn Hét Sepsiszentgyörgyön A Dohánygyár épületében október 8–13. között tartják az idei Sepsi Design Week rendezvénysorozatot. A keddi program: 19 órától hivatalos megnyitó a Dohánygyár Design kávézóban; 19.30-tól tárlatvezetés a Dohánygyár I. emeletén: helyi tervezők kiállítása; FISE-kiállítás (magyarországi Fiatal Iparművészek Stúdiója); METU – Best of 2023 (Budapesti Metropolitan Egyetem); a Soproni Egyetem és a Csernáton, 2023 Design Tábor kiállítása; a Kolozsvári Művészeti és Design Egyetem kiállítása; a Bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem (UNARTE) kiállítása; a brassói Transilvania Egyetem kiállítása; a Partiumi Keresztény Egyetem kiállítása; verseny: a Cricova Pincészet Tramonto borcímkéjének újratervezése a Sepsiszentgyörgyi Design Week keretében; METU x Sopron – installáció helyi tervezők vezetésével; Autó Bogyó; 20–22 óráig Dohánygyár Design kávézó kapcsolatépítés (networking). Jegyek: kiállításjegy: 15 lej, diáknak 10 lej, 16 éven aluliak számára a kiállításra való belépés ingyenes; műhelymunkajegy: 30 lej (3D nyomtatás, könyvkötő); Nightshift: 25 lej; Food Design: 50 lej; Fashion Show: 35 lej.

Könyvbemutató Az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6. szám) október 9-én, szerdán 19 órától bemutatják László Zsuzsa Tetőtér című könyvét, amely a Tinta Kiadó gondozásában jelent meg.

Rádió A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő műsorai: 13 órától és 14.40-től imaszándékok fogadása, 15 órától Irgalmasság rózsafüzére. Honlap: maria­radio.ro.

Mozi MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi mozi ma zárva tart. A keddi műsor: 16.15-től Gru 4. és Transformers Egy, 18 órától Átkelés, 18.15-től Vincentnek meg kell halnia, 20 órától Kétszemélyes téboly, 20.15-től Vadállat.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20 és 6 óra között a Stadion utcai Szemerja gyógyszertár (telefon: 0267 313 942) teljesít éjszakai szolgálatot. Kézdivásárhelyen ma a Molnár Józsiás utcai Szent Anna gyógyszertár (0267 360 015) a szolgálatos. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (0267 708 465).

Röviden VÍZELZÁRÁS. Az ivóvíztartály tisztítása és fertőtlenítése miatt szünetel az ivóvíz-szolgáltatás: Pákéban október 6-án, vasárnap 19 órától hétfőn 21 óráig; Barátoson október 7-én, hétfőn 19 órától kedden 21 óráig; Teleken október 8-án, kedden 19 órától szerdán 21 óráig. A beavatkozás célja, hogy az ivóvíz továbbra is kiváló minőségű maradhasson. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. vidéki lomtalanítási akciója során régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékot, ruhaneműt szállítanak el ma  Zabolán és Székelypetőfalván, kedden Szörcsén és Székelytamásfalván, szerdán és csütörtökön Gelencén, pénteken Haralyban és Gelencén. Honlap: tega.ro.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »