Már megint rendőrök vitték el Greta Thunberget

Már megint rendőrök vitték el Greta Thunberget

Letartóztatta a belga rendőrség Greta Thunberg klímaaktivistát szombaton. A svéd aktivista több tucatnyi szimpatizánssal, köztük az Extinction Rebellion tagjaival együtt, tüntetett Brüsszelben, ahol az Európai Parlament és az Európai Bizottság épületétől néhány kilométerre lezártak egy közutat.

A rendőrök körbevették a tüntetőket, többeket letartóztattak, miközben a bámészkodók azt skandálták: „Nem vagytok egyedül!”

Hírdetés

A múlt héten a United for Climate Justice klímavédő szervezet nyílt levelet írt az Európai Uniónak és Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek. Von der Leyen korábban azt ígérte, hogy az Európai Bizottság a következő mandátuma során fokozatosan szünteti meg az olaj- és gázipari támogatásokat, de egy tavaly októberben közzétett jelentés szerint az EU még mindig több mint 100 milliárd eurót költ évente az iparág támogatására. A szervezet a nyílt levélben három célt fogalmazott meg: a fosszilis tüzelőanyag-támogatások 2025-ig történő fokozatos megszüntetésének ütemezését, átfogó módszertani útmutatót az uniós tagállamok számára, valamint az átláthatóság és elszámoltathatóság keretrendszerét.

Az Euronewsnak adott nyilatkozatában Angela Huston Gold, a csoport szóvivője azt mondta, hogy azért demonstrál, „mert az éghajlati válság katasztrofális, sőt halálos szintet ért el”. A szervezet felszólította a Bizottságot, hogy tartsa be az ígéretét. Gold szerint kénytelenek utcai megmozdulásokkal, nyílt levelekkel és a polgári engedetlenség különböző formáival demonstrálni, hogy felhívják a figyelmet az éghajlati válságra, de úgy véli, az Európai Bizottság nem fog hallgatni rájuk. Terveik szerint kiterjesztik akcióikat Európa- és Brüsszel-szerte is: egy brüsszeli megmozdulást már meg is hirdettek októberre, részletekről viszont csak később számolnak be.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »