Z. Kárpát: Újabb extra adót vet ki a kormány, elég volt a banki sarcolásból!

"Ingyenes bankolást szeretnénk átlagbérig az alapműveletek tekintetében minden magyarnak, és mereven elutasítjuk azt, hogy még a tranzakciós illetéknek is extra illetéke jelenik meg a kormány döntésének köszönhetően" – kezdte hétfő délutáni Parlamentben tartott sajtótájékoztatóját a Jobbik alelnöke.

Z. Kárpát Dániel szerint a bankok nagyon fognak örülni ennek, hiszen újabb költségeket háríthatnak át az ügyfelekre, fogyasztókra.

A Jobbik értelemszerűen most is a polgárok érdekeinek az oldalára áll, nem pedig a pénzintézetekére – rögzítette az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, hozzátéve, hogy önmagában a tranzakciós illeték működtetését, áthárítását is elutasítják.

Most pedig az új rendelkezés értelmében akár az ügyfél saját számlái közötti tranzakcióra is extra illetéket, extra adót vet ki a kormány.

A politikus felidézte, az elmúlt hetekben már drágították a készpénzhez való hozzájutást is, ami szintén felháborító, hiszen a már adózott összegeinkhez való hozzáférést nehezítik meg és teszik irreálisan drágává.

Tudjuk, hogy a tranzakciós illeték évente több mint 200 milliárdos tehertételt jelent, de azt is tudjuk, hogy sajnos nem a bankok számára jelent mindez tehertételt, mert azt bevallott módon, egy az egyben áthárítják az ügyfelekre. Eközben azt is látjuk, hogy a bankrendszer profitja brutálisan magas, az elmúlt éves időszakban 1500 milliárd fölötti összeget tett ki.

– fogalmazott.

Z. Kárpát kifejtette, nem kérnének ebből vissza sokat, de azt a több mint 300 milliárd forintot mindenképpen, amit a magyar polgárokról úgynevezett banki költségekre gombolnak le.

Hogy ezek mögött áll-e valódi teljesítmény vagy sem, ezt ítéljék meg a szakemberek, de könnyű belátni, hogy ha az átlagbérig és az alapműveletek tekintetében ingyenesen bankolhatna minden magyar, még mindig jóval 1000 milliárd forint fölött lenne a bankrendszernek az éves profitja, és még mindig rekord bevételt tudnának elkönyvelni és generálni

– mutatott rá.

A jobboldali párt képviselője arról is beszélt, hogy

Hírdetés

európai összevetésben a kontinens egyik legdrágább bankrendszeréről beszélünk Magyarországon, miközben nálunk az egyik legalacsonyabb a bérszínvonal Európában. A kettő együtt brutális hatást vált ki.

Elkötelezettek vagyunk tehát amellett, hogy minden magyar polgár számára átlagbérig ingyenes bankolás váljon elérhető az alapműveletek tekintetében – jegyezte meg.

Z. Kárpát elmondta, ennek érdekében kiterjedt aláírásgyűjtést kezdett a párt, így Budapesten, Óbudán frekventált helyekein, főtereken ott vannak, az online térben pedig bárkinek az aláírását szívesen veszik.

A Jobbik alelnöke arra is kitért, hogy

a mikro-és kisvállalkozások esetében is egy ésszerű összeghatárig díjmentessé szeretnék tenni a bankolást.

A hasznuk egy jelentős vagy akár egész részét elviheti az, hogy brutális összegeket fizetnek úgynevezett banki és tranzakciós költségekre. A bank tehát éljen meg abból, hogy forgathatja az ügyfelek pénzét, éljen meg nyugodtan abból, hogy ha a több milliós fizetést kapó emberek tranzakciókat hajtanak végre, vagy részvényekkel kereskednek, annak legyen díja persze. Éljenek meg abból, hogy multicégek és nagyvállalkozások horrorisztikus pénzösszegeket mozgatnak meg a digitális térben, de semmiképpen ne abból tegyenek szert extraprofitra, hogy magyar emberek a teljesen egyszerű hétköznapi ügyeiket végzik, befizetik a számláikat, ha marad nekik valami, abból támogatják a családtagjaikat, a gyereküket, az unokájukat, ebből nem szabadna, hogy normális körülmények között extraprofit keletkezzen – fogalmazott.

A Jobbik éppen ezért követelik tehát az ingyenes bankszámla lehetőségét minden magyar polgár számára, átlagbérig az alapműveletek tekintetében.

A gyakorlatban pedig ezt úgy képzeljük el, hogy a megfelelő törvény megszavazása és keresztülvitele után minden bank számára legyen kötelező, hogy tartson olyan bankszámlacsomagot, amely a fent leírt feltételeknek megfelel, és ezt ne lehessen ezt kikerülni. Magyarországon legyen a magyar polgár létérdeke az első, és ne a banki érdekek kerüljenek az első helyre! – mondta el.

A devizahitelezésnél ez annak idején nem sikerült. A devizahiteleseket elárulták, a devizahitelesekkel az évszázad pénzügyi merénylete történt meg, tanuljunk ebből, és végre válasszuk a polgárok teljesen jogos létérdekeit a pénzügyi érdekek helyett!

– zárta sajtótájékoztatóját Z. Kárpát Dániel.

(Címlapkép: Egy ügyfél bankkártyát helyez a pénzkiadó automatába (ATM) a Sberbank központi bankfiókjában Budapesten, a Rákóczi úton 2014. március 25-én. – MTI Fotó: Mohai Balázs)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »