Egyre inkább megnyilvánulnak a lakosság elöregedésének negatív társadalmi hatásai

Egyre inkább megnyilvánulnak a lakosság elöregedésének negatív társadalmi hatásai

Több hatvanas éveiben levő ember megy nyugdíjba, mint ahány fiatal belép a munka világába, hívta fel a figyelmet az Általános Hitelbank (VÚB) makroökonómiai szakértője, Michal Lehuta, hozzátéve, hogy Szlovákiában csökkenőben van a produktív korban lévő lakosság aránya. A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint a 20 és 24 év közötti produktív korban lévők száma 2022-ben 128,5 ezer volt, míg a 60 és 64 év közöttiek száma ugyanebben az évben meghaladta a 341 ezret.

Megközelítőleg 275 800 volt 2022-ben a gazdasági szempontból aktív 25 és 29 év közötti fiatalok száma, míg a 65 és 69 év közötti időseké meghaladta a 339 ezret, ami egyben jelentős társadalmi túlsúlyukat jelenti.

„Ez már önmagában a szlovák gazdaság produkciós kapacitásának csökkenésével jár, a cégek egyre nehezebben találnak új, megfelelő dolgozókat a betöltetlen pozíciókba, elveszítik megrendelőiket, s nem ruháznak be a termelés bővítésébe” – vázolta Michal Lehuta.

Az állam ezzel együtt elveszíti a legjelentősebb adófizetőit, a Szociális Biztosító a járulékfizetőit, miközben a nyugdíjköltségek egyre nőnek.

Hírdetés

Az államnak már ebben az évben is több mint 1,6 milliárd euróval kell kisegítenie a költségvetésből a Szociális Biztosítót, s ez a deficit a szakértő szerint a népesség további elöregedésével arányban nő. A jelenlegi nyugdíjrendszer az adókból történő egyre növekvő dotáció, vagy a nyugdíjjogosultság csökkentése nélkül hosszú távon fenntarthatatlanná válik. „Mindeközben már számolnak a nyugdíjkorhatár várható élettartam szerinti növelésével és a nyugdíjak viszonylag alacsony inflációs valorizációjával” – folytatta Lehuta.

A második nyugdíjpillér segít a „rosszabb időkre való” felkészülésben, viszont az államháztartás deficitjének szükséges csökkentése idején a makroökönómiai szakember szerint politikai szempontból vonzó bevételi forrásnak számít, mivel a második nyugdíjpillérbe fizetett járulékok csökkentésének negatív hatása a Szociális Biztosító mérlege szempontjából megközelítőleg csak 40 év múlva mutatkozik meg teljes mértékben.

A lakosság elöregedésének problémájára nem léteznek egyszerű megoldások, ezért Michal Lehuta a hosszú távú takarékoskodást és a kötelező állami rendszeren túl is történő beruházást ajánlja.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »