„Légy jelen!” a Közös Téren is – KATTÁRS-programok a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében

„Légy jelen!” a Közös Téren is – KATTÁRS-programok a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében

Hely, idő és alkalom a találkozásra, egymás munkájának megismerésére, kapcsolatépítésre – ezt hivatott szolgálni a KATTÁRS hagyományos Közös Tér programja. Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében és dísztermében egész nap zajlanak az eső ellenére is programok. Színpadon néptánc, koncert, színjátszók, kórus, a kertben sátrak, az épületben Rázós kérdések címmel fórumok délután is.

Visszatért legelső helyszínére Budapesten a KATTÁRS: 2013-ban is itt, a múzeumkertben adtak egymásnak találkozót egyházi közösségek, intézmények, szervezetek. Akkor napsütés segítette a rendezvényt, most eső nehezíti a jelenlétet. A Nemzeti Múzeum bejárata előtt állították fel a színpadot, a lépcső szolgálna nézőtérül, ha nem esne az eső. Az épületet 37 sátor veszi körbe; bemutatkoznak az Egyház társadalmi tanítását gyakorlatba átültető szervezetek, mozgalmak, intézmények.

A szervezők családi napként gondolták el a rendezvényt. A résztvevők többek között egy 12 állomásos kalandtúrát járhatnak végig, menetlevélben gyűjthetik egy-egy elvégzett feladat után a pecséteket, a sátrakban játékkal, kézműveskedéssel várják a gyerekeket.

A napot Fábry Kornél, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke nyitotta meg. A püspök arról beszélt, hogy az Egyház társadalmi tanítása nem elvont elmélet – erről kíván évről évre tanúságot tenni ez a 2013 óta megrendezett, többnapos rendezvény.

„Nagy jelentősége van annak, milyen világ- és emberképet adunk át, hogy Isten országa a következő generációk életében is növekedni tudjon. A KATTÁRS rendezvényei elgondolkodni hívnak: hogyan legyünk tudatos vásárlók,

Utat mutat a társadalmi tanítás abban is, mi a szeretet rendje: Az ordo caritatis rangsort ad, milyen sorrendben részesítsük előnyben az embereket, hogy élhető és kiegyensúlyozott legyen a társadalom. Az első helyen Isten áll, őt a házastárs, a gyerek, a szülő, a testvér, a rokon, barát, hittestvért, honfitárs, ellenség, idegen.

Nagyobb társadalmi összefüggésekben is láthatjuk, milyen gondot okoz, ha felborul ez a rend. Légy jelen! – hívja fel a figyelmünket a KATTÁRS. Isten jelenlétében élünk, hiszen Ő mindenütt jelen van, és mi a jelenben tudunk vele találkozni, itt szólíthatjuk meg és itt imádkozhatunk hozzá. A másik embert is itt és most, a jelenben tudjuk szeretni. Légy jelen! – erre hívunk mindenkit, látogassanak ki az időjárás ellenére is a múzeumkertbe” – mondta Fábry Kornél püspök.

Hírdetés

A program a színpadon egész nap folyik: fellép az Akkord Show Kórus, a Kincső Táncegyüttes, Sergő Sára, a Ward Mária Gimnázium kórusa, Dolhai Attila és a MAGnificat együttes.

A délutáni Rázós kérdések fórumokon 14 órától Papp Miklós morálteológus, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Egyetem tanszékvezetője beszél, témája az élet- és teremtésvédelem, halálközeli időszak, eutanázia, hogyan lehet emberhez méltóan befejezni a földi életet.

16 órától Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos és Boros Julianna, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa Etnikai sokszínűség hazánkban és Európában címmel tartanak fórumot.

A múzeum épülete körül álló 37 sátorban vannak jelen iskolák, ifjúsági szervezetek, közösségek, lelkiségi mozgalmak, segélyszervezetek.

Erdő Péter bíboros, prímás a délelőtt folyamán végiglátogatta mindegyiket, megállt egy-egy szóra, rákérdezett az adott szervezet tevékenységére. Az esztergomi szeminárium kispapjai örömmel fogadták. „Biztatást adott jelenléte” – mondták a papnövendékek.

Este hat óráig nyitottak a sátrak. Az oktatás-nevelési intézmények között jelen volt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola, az Esztergomi Szeminárium, a Ward Mária Gimnázium, a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola, valamint ifjúsági közösségek is, így az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Ifjúsági Irodája, a Magyar Cserkészszövetség, a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó, a Shalom Közösség, Európai Útmutatók és Cserkészek, TeenSTAR, Szentjánosbogág Közösség, Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat. Mozgalmak: Magyar Schönstatt Családmozgalom, Új Város lelkiségi és kulturális magazin, Édesanyák Imái imacsoport, Mária Út. Szerzetesrendek és világi közösségek: Ferences Világi Rend, Sant’Egidio Közösség, Fokoláré Mozgalom, Kalász, Premontrei Női Kanonokrend. Nagy számban voltak jelen kiadók, mint például a Don Bosco, Jezsuita Kiadó, Ecclesia Szövetkezet, Kairosz, Magyar Kurír-Új Ember.

Lehet beszélgetni, ismerkedni, kapcsolatokat építeni. Programokkal várják az érdeklődőket. Az eső nem moshatja el a találkozást.

Fotó: Merényi Zita; Prófusz Ádám

Trauttwein Éva/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »