Szent István király intelmei 21. századi képnyelven – Ars Sacra-plakátkiállítás a Pázmány BTK-n

Szent István király intelmei 21. századi képnyelven – Ars Sacra-plakátkiállítás a Pázmány BTK-n

Szeptember 17-én megnyílt a Pázmány BTK új kiállítása a Danubianum épületében, az Ars Sacra Fesztivál keretében. A tárlat tizenkét modern plakáton keresztül mutatja be Szent István intelmeinek aktuális üzeneteit a 21. század embere számára. A tárlat november 5-ig látható Budapesten, utána átkerül Esztergomba, a Iohanneum épületébe.

Szeptember 17-én megnyitott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar legújabb kiállítása a Danubianum épületének (XI. kerület, Bertalan Lajos u. 2.) harmadik emeletén, a Boldog Salkaházi Sára imaterem folyosóján.

Az esemény az Ars Sacra művészeti fesztivál keretében valósult meg, és különlegessége, hogy tizenkét modern plakát segítségével mutatja be Szent István király Imre herceghez írt intelmeinek időtálló üzeneteit a 21. századi közönség számára. A plakátokat az Ars Sacra Alapítvány még korábban ajándékozta a karnak.

A kiállítást Kozma Gábor, a Pázmány BTK lelkiségi ügyekért felelős dékánhelyettese, a tanárképző tanszék vezetője nyitotta meg, aki beszédében Szent István intelmeinek egyetemes jelentőségét hangsúlyozta: „Szent István – nemcsak fiának, hanem nagyon sokaknak szóló – jóakaratú üzenetei egy életre való felkészítést adnak. Bár az intelem kifejezés szigorúnak és keménynek tűnik, valójában a szülői jószándék, az óvó és vigyázó tekintet vezeti, hiszen célja, hogy a gyermek helyes úton járjon ma is.” Hozzátette, hogy ezek az intelmek a Teremtővel való kapcsolatra hívják fel figyelmünket, ami a modern időkben is releváns.

Kozma Gábor kiemelte, hogy a kiállításnak helyet adó Danubianum épületből a Szent Imre nevelőjéről, Szent Gellért püspökről elnevezett hegyre esik a kilátás. Jelképes értékű lesz, amikor ez a tárlat Szent Imre emléknapjától átkerül az egyetem esztergomi épületébe, a Iohanneumba, ahol vízkeresztig lesz látogatható. Az esztergomi helyszínnek a bazilika mellett a Várhegy szomszédsága ad aktualitást, ahol mintegy ezer éve került sor István és Gizella házasságkötésére, Imre herceg születésére, és Szent István halála előtt vélhetően itt ajánlotta fel Gellért püspök jelenlétében a Szent Koronát és az országot Szűz Máriának.

A megnyitóbeszéd után a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar oktatói osztották meg gondolataikat az egyes plakátok üzeneteiről.

Elsőként Tiszai Luca, a Vitéz János Tanárképző Központ (VJTK) tanára szólt az első plakátról, amelyen a következő idézet olvasható:

Hírdetés

Tiszai Luca szerint ez az idézet az erősség és a szelídség harmóniájára hívja fel a figyelmet, amely alapvetően Szent Benedek reguláját követi. Kiemelte, hogy „az erő nagyon gyakran erőszakhoz vezethet, épp ezért fontos, hogy meglegyen az ellenpólusa, a szelídség”. Szerinte mindez rímel a Szentírás alábbi mondatával: „Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.”

Ezt követően Andok Mónika, a Kommunikáció- és Médiatudományi Intézet docense osztotta meg gondolatait a következő üzenetet bemutató plakátról:

Andok Mónika a hatalom dimenzióját hangsúlyozta. Visszautalva Kozma Gábor dékánhelyettes nyitóbeszédére kiemelte, hogy ez az apa és a fiú intelme mellett az uralkodó, a király intelmét is magában foglalja. Hiszen hogyan készíti fel, milyen tanáccsal látja el az uralkodó a leendő királyt? „Tartsd eszedben, hogy minden ember egyenlőnek születik!” Aki nem részesül a hatalomból, annak ezt nem kell eszébe vésnie, hiszen számára ez a gondolat, hogy minden ember egyenlő a Jóisten előtt, egyfajta reményként, vigaszként is szolgál. Ezzel szemben a hatalom birtokosainak kihívásként kell tekinteniük a feladatra, hogy minden egyes nap felidézzék, hogy azonos állapotban, egyenlőként születünk.

Végezetül Tiszai Luca tanárnő a kiállítás utolsó plakátjának üzenete kapcsán az idegenek befogadásának fontosságát hangsúlyozta:

A tanárnő többek között kiemelte, hogy maga is, mint egy többnyelvű, több országban élő közösségnek, a Szociális Testvérek Társaságának tagja, nagyon sok érdekes és humoros helyzettel kerül szembe a hétköznapok során. Ugyanakkor rendkívül izgalmas tud lenni, amikor egy másik nézőpont mutatja meg a saját értékeinket. „Amikor valaki messziről érkezik, az arra késztet minket, hogy újra felfedezzük a saját értékeinket is.” Tiszai Luca kitért az új európai népvándorláshoz kapcsolódó általános aggodalmakra is, kiemelve, hogy Szent István üzenete szerint becsben kell tartanunk az idegeneket, hogy a jövevények a szeretetben találkozzanak egymással.

Forrás és fotó: PPKE

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »