A föld, a ház és a munka „szent jogai” – Ferenc pápa a népmozgalmak küldöttségét fogadta

A föld, a ház és a munka „szent jogai” – Ferenc pápa a népmozgalmak küldöttségét fogadta

Szeptember 20-án, pénteken délelőtt fogadta a Szentatya a népmozgalmak találkozójának hatvanfős küldöttségét; a találkozót az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatának Dikasztériuma szervezésében tartották Rómában. Ferenc pápa spanyol nyelven mondott egyórás beszédében értékelte a népmozgalmak történetét, és összefoglalta máig érvényes elemeit.

Ferenc pápa megválasztása óta mindig kifejezésre juttatta a népi mozgalmakhoz való közelségét, támogatta és bátorította munkájukat az emberi méltóság, a társadalmi igazságosság, a legszegényebbek és a kiselejtezettek fejlődése érdekében. Ők a „társadalom költői, a változás magvetői, egy olyan folyamat előmozdítói, melyben kicsi és nagy cselekvések milliói csapnak össze kreatív módon, akár egy versben” – határozta meg a népmozgalmakat Ferenc pápa a Fratelli tutti kezdetű enciklikájában.

Ferenc pápa 2014. október 28-án, a népmozgalmak első világtalálkozója alkalmából fogadta őket a Vatikánban, és „programbeszédében” három t betűs spanyol szóval foglalta össze legfőbb célkitűzésüket, melyek a tierra, techo és trabajo, vagyis: föld,  otthon és munka. Ezek a mozgalmak az emberi méltóság, a társadalmi igazságosság, a legszegényebbek és a kiselejtezettek jogainak érvényesítéséért küzdenek. A „három t” olyan óhajt fogalmaz meg, melynek „mindenki számára elérhetőnek kell lennie”, hiszen ezek „szent jogok”, amelyekre az Egyház szociális tanítása is emlékeztet. Éppen ezért kell szembenézni „a szegénység botrányával”, szemben az elzárkózó stratégiákkal, melyek csak „nyugtatgatják és ártalmatlan emberekké háziasítják a szegényeket”, ahelyett, hogy „őket magukat tennék a változás főszereplőivé egy jobb világ építésének reményével”.

Éppen a remény és a változás volt a fő témája a népmozgalmak második világtalálkozójának is 2015 júliusában a bolíviai Santa Cruz de la Sierrában, ahol Ferenc pápa beszédet mondott, melynek fő üzenete így hangzott: „A remény globalizációjának fel kell váltania a kirekesztés és közömbösség globalizációját!”

A következő évben vatikáni találkozójuk során így szólt hozzájuk: „Arra vagytok hivatva, hogy újjáélesszétek és helyreállítsátok a válságon átment demokráciát. Ne engedjétek magatokat másodlagos szereplőkké lefokozni, hanem legyetek a közjót kereső népek életének főszereplői, akik Isten segítségével legyőzhetik a félelmet és a kétségbeesést kihasználó hamis prófétákat.”

Hírdetés

A népmozgalmak 2017-es kaliforniai találkozójára azt üzente, hogy helyteleníti a globalizált társadalomban tapasztalt „erkölcsi átverést”, ahol „a politikai korrektség vagy az ideológiai divatok leple alatt a szenvedőket csak nézik, de meg nem érintik, és miközben látszólag toleráns beszédet folytatnak, valójában nem tesznek semmit a társadalmi sebek begyógyításáért”.

A világjárvány idején, 2020 húsvétján levelet írt nekik a pápa: „Ti, bizonytalan helyzetű munkavállalók, stabil fizetés nélkül vagytok most, de talán eljött az ideje, hogy elgondolkozzunk egy olyan egyetemes alapbérről, egy olyan jövedelemről, mely a dolgozók munkához való jogaiból fakad”.

Végül 2021 októberében videoüzenetben jelezte: „Mi az emberek, a munkások mellett állunk, és együtt harcolunk velük azért, hogy az átfogó emberi fejlődés megvalósuljon. Építsük a szeretet hídjait, hogy a perifériák sírása ne keltsen félelmet, hanem helyette az ének és öröm keltsen rokonszenvet a társadalom többi részében.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News Facebook-oldala; Vatican Media

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »