6,50 százalékra csökkentette az alapkamatot az MNB

6,50 százalékra csökkentette az alapkamatot az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb – jelentette be a jegybank kedden. Az MTI beszámolója szerint a döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A legutóbbi, augusztusi kamatdöntő ülésen a testület még az alapkamat tartására szavazott, de Virág Barnabás MNB-alelnök az ülést követő tájékoztatón azt mondta,

bár a grémium a monetáris lazítás átmeneti szüneteltetése mellett döntött, a következő időszakban tér nyílhat a kamatkondíciók további, óvatos mérséklésére.

Ismert, a jegybankot vezető Matolcsy György néhány hete „középosztályellenes gazdaságpolitikai fordulatról" beszélt, egyben ismét kritikát fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájával szemben.

Orbán Viktor pedig nem hagyta szó nélkül a bírálatot, és már a Matolcsy utáni időszak felé tekintett, kijelentve, a jegybankelnök mandátumának jövő márciusi lejárta után „összehangolt gazdaságirányításra és programra van szükség".

Alig változott a forintárfolyam a kamatvágás után

Hírdetés

Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedden a jegybank piaci várakozásoknak megfelelő kamatcsökkentését követően.

Reggel 394,89 forinton kezdett az euró, 355,24 forinton a dollár és 419,27 forinton a svájci frank. A kamatdöntés előtt tíz perccel a jegyzések 394,60, 354,50 és 418,00 forinton álltak, ami a forint 0,1-0,2-0,3 százalékos erősödésének felel meg.

Tíz perccel a bejelentést követően a jegyzések nagyjából ugyanezen a szinten álltak.

Kedd kora délutáni jegyzésén a forint 2,9 százalékkal állt gyengébben az év eleji kezdésnél az euróval, 2,1 százalékkal gyengébben a dollárral és 1,3 százalékkal gyengébben a svájci frankkal szemben.

Emlékezetes, az MNB júliusban 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, ám alig moccant meg akkor is a nemzeti devizánk árfolyama.

(Címlapkép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a 62. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén Nyíregyházán 2024. szeptember 5-én. MTI/Derencsényi István)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »