Eredménytelenül zárult a kormányfő és az ellenzék találkozója

Eredménytelenül zárult a kormányfő és az ellenzék találkozója

Eredménytelenül zárult a kormányfő és az ellenzék találkozója Tilajcsík Dóra2024. 09. 24., k – 15:34 Pozsony |

A miniszterelnök, Robert Fico (Smer) kedden tárgyalóasztalhoz hívta az ellenzéki pártok vezetőit, hogy megvitassák a kormány által múlt héten jóváhagyott konszolidációs intézkedéseket. A találkozót követően előrelépés helyett egyfajta értelmezési csata vette kezdetét, ki tudja egyértelműbbé tenni a választói számára, hogy az ellentétes politikai tábornak fogalma sincs, hogyan kellene megugrani a konszolidáció jelentette kihívást.

Alig egy héttel aztután, hogy a kormány bemutatta és jóváhagyta a konszolidációs csomagot, Robert Fico a kormányhivatalba invitálta az ellenzéki pártok vezetőit, hogy az elfogadott intézkedésekről tárgyaljanak. A találkozón végül a Progresszív Szlovákia (PS) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) vezetői és gazdasági szakértői vettek részt. Az SaS a távolmaradás mellett döntött, a Szlovákia mozgalom pedig nem kapott meghívót.

Fico drágasága

A Progresszív Szlovákia és a KDH egyaránt arra hívta fel a figyelmet az egyeztetés előtt, hogy a kormánynak mindenekelőtt a saját kiadásait kellene visszavágnia.

„Megemelik a fizetésüket, élethosszig folyosítandó járulékokat hagynak jóvá, majd az emberekhez fordulnak, hogy 2,7 milliárd euróra van szükségük. Ezt mindenkinek látnia kell, nekem pedig nem okoz gondot, hogy ezt közvetlenül a miniszterelnöknek is elmondjam” – jelentette ki a Progresszív Szlovákia elnöke, Michal Šimečka, aki azt is elárulta, hogy pártbéli kollégáival nemes egyszerűséggel „Fico drágaságának” nevezik a konszolidációs csomagot.

Šimečka azzal indokolta a találkozón való részvételét, hogy Robert Fico szándéka eléggé nyilvánvaló. Ha az ellenzék nem jelenik meg, akkor a kormányfő rájuk hárította volna a felelősség egy részét.

„A miniszterelnök hirtelen találkozót kezdeményez, amikor a konszolidációs csomag szétesőben van a koalíciós partnerek közötti viták miatt. Ha azt hiszi, hogy mi nem veszünk részt ezen a megbeszélésen, hogy aztán három évig arra hivatkozhasson, nem akartunk tárgyalni a konszolidációról, akkor nagyon téved” – mutatott rá a PS elnöke.

A progresszívek néhány tanácsot is papírra vetettek, amit a kormány képviselői elé terjesztettek. Úgy vélik, a konszolidációnak fele-fele arányban, a kiadások lefaragására és a bevételek növelésére egyaránt koncentrálnia kellene. „A bemutatott csomag csak 5 százalékkal vágja vissza az állam működési költségeit, a fennmaradó 95 százalékot pedig az emberek fizetik meg” – magyarázta Šimečka.

A KDH öt intézkedéssel érkezett a találkozóra, amelyek segítségével a pártelnök, Milan Majerský szerint több mint 2,7 milliárd eurót takaríthatnánk meg. Javaslataik között szerepel a közszférában dolgozó alkalmazottak számának csökkentése, a felesleges állami vagyon eladása és a hatékonyabb adóbeszedés.

Hamis gesztus

Az SaS-t meghívták ugyan a kormányhivatalba, a párt közleményében hamisnak és képmutatónak nevezte Robert Fico lépését. Az SaS képviselői nem zárt ajtók mögött szeretnének tárgyalni a miniszterelnökkel a kifogásaikról. Ezeket nyilvánosan, a konszolidációs csomag vitáján mutatják majd be a parlamentben.

Hírdetés

Nincs miről beszélnünk a kormányfővel. Az általunk pusztítóként értékelt konszolidációs csomagot már múlt héten jóváhagyták a miniszterek 

– jelentette ki Branislav Gröhling, az SaS elnöke, aki egyúttal arra is emlékeztetett, hogy Fico az elmúlt hónapokban több fajsúlyos módosítást is anélkül hagyott jóvá, hogy figyelembe vette volna az ellenzék véleményét.

Nem a „maffia” ajánlatára

Nem az SaS volt az egyetlen olyan ellenzéki párt, aki nem volt jelen a találkozón. Az Igor Matovič vezette Szlovákia mozgalmat nem invitálták tárgyalóasztalhoz.

„Ha azt hiszik, megtiszteltetés lenne számomra, ha meghívnának a kormányhivatalba, esetleg az elnöki palotába, akkor tévednek. Nem örülnék neki, és soha nem mondanék igent egy ilyen meghívásra, a maffiával nem tárgyalok” – reagált a történtekre Igor Matovič, majd kijelentette, hogy „azoknak, akik a maffiával karöltve megbuktatták a Heger-kormányt, tárgyalniuk kell, mert ők okozták ezt a helyzetet”. Így üdvözölte Michal Šimečka döntését, Branislav Gröhlinget azonban bírálta a távolmaradásáért. Matovič cinikusnak nevezte a konszolidációs csomag intézkedéseit, és megismételte, hamarosan egy olyan módosítási javaslatot nyújtanak be a parlamentben, amely révén eltörölnék a kabinet tagjainak idei fizetésemelését.

Sajátos értelmezések

Robert Fico a találkozó előtt az állította, a kormány kész megfontolni a konszolidációra vonatkozó konstruktív javaslatokat, az egyeztetés után azonban támadó hangnemre váltott.

„Az, hogy az urak eljöttek, azt bizonyítja, hogy tisztában vannak a konszolidáció szükségességével” – magyarázta Fico, aki szerint az ellenzék egyetlen konkrét ötletet se mutatott be.

A saját fülemmel szerettem volna hallani, hogy valóban annyira felkészületlenek -e. Egyáltalán nincsenek képben 

– jelentette ki a kormányfő. Az egyeztetésen szintén jelenlévő pénzügyminiszter, Ladislav Kamenický (Smer) szerint az ellenzékiek csak habogtak.

„A közalkalmazottak 20 százalékának elbocsátását javasolják. Ezt a képtelenséget el kell utasítanunk” – reagált a PS egyik ötletére Kamenický.

A Progresszív Szlovákia elnöke, Michal Šimečka cáfolta a kormány képviselőinek azon állítását, mely szerint az ellenzék konkrétumok nélkül érkezett a kormányhivatalba.

Csak az emberek pénzét szeretnék elvenni áfaemeléssel 

– reagált Šimečka, aki szerint a kabinet tagjai egyáltalán nem voltak nyitottak a felvetéseikre.

A kormányfő ugyanakkor elismerte, hogy a könyveket és a szálláshelyeket érintő áfaemelés a parlamentben kieshet a javasolt intézkedések közül. Robert Fico jelezte, azt szeretné, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa a „lehető leggyorsabban”, ideális esetben még az októberi ülésszak előtt megvitassa a konszolidációs csomagot.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »