Jubileumi ünnepség Tornán

Jubileumi ünnepség Tornán

A hétvégén a Csemadok Tornai Alapszervezetének szervezésében került sor a Csemadok 75 éves jubileumi ünnepségére. A tornai alapszervezet 1950 júliusában tartotta meg alakuló közgyűlését az Úri Kaszinóban. A községben a Csemadok gazdag múltra tekint vissza.

Kajkó Henrietta, az alapszervezet elnöke üdvözlő beszédében köszönetét fejezte ki minden támogatónak. Mint mondta, nagy öröm számára a település szervezeteinek hozzáállása, valamint a tagság lelkes munkája a kulturális élet megmaradása érdekében. „Tisztelet az őseinknek, akik verseket, néptáncokat és népdalokat vittek és adtak tovább” – emelte ki az elnök asszony. 

Kajkó Henrietta (Fotó: Máté Gyöngyi/Felvidék.ma)

Bubenko György, a Csemadok Kassa-környéki Területi Választmány elnöke köszöntőjében a 75 év fontosságáról beszélt, a múlt megéléséről, kiemelve elődeink kitartását. Egyben kívánságát kifejezve, hogy a jövő nemzedéke is ilyen elszántsággal munkálkodjon.

Köteles László, a Csemadok általános alelnöke üdvözlő gondolataiban köszönetet mondott azoknak, akik aktív részvételükkel hozzájárultak, hogy a magyar kulturális élet legnagyobb szervezete megélhette a háromnegyed évszázadot. Tisztelettel adózott az elődök iránt, kik anyanyelvükben, kultúrájukban előrébb tudták vinni azt a közösséget, amelyben éltek és felnőttek, hisz a Kárpát-medence kultúrájához a Csemadok mindig jelentősen hozzájárult.

Köteles László (Fotó: Máté Gyöngyi/Felvidék.ma)

Az emléknapon kitüntetések és köszönő levelek átadására is sor került, melyeket olyan személyek kaptak, kik helytállásukkal, odaadásukkal támogatták a szervezet működését az eltelt időszak alatt, azaz a leghűségesebb szépkorú tagoknak, jelenlegi vezetőségi tagoknak és a szervezet önkéntes segítőinek, megköszönve a támogatást. Köszönettel a tornai magyar közösségért, a tettekért, a hathatós segítségért, amit egész életükben nyújtottak a Csemadoknak. Azoknak, aki elkötelezetten dolgoznak a közösségi és kulturális élet felvirágoztatásáért, ami méltán szolgálhat példaként mindenki számára. Számukra fontos a hagyományok éltetése és az új alkotó tér biztosítása a helyi tehetségek számára. Fáradhatatlan lelkesedésük és elhivatottságük erősíti a közösség összetartozását.

Hírdetés

Fotó: Máté Gyöngyi/Felvidék.ma

Oravecz Attila, Torna község polgármestere az önkormányzat nevében köszönetét fejezte ki és levelében a szervezet életképességét és fontosságát emelte ki. „A Csemadok alapszervezet nélkülözhetetlen szerepet vállal községünk közéletében, kisebbségünk kultúrájának fennmaradásában. A községben lévő rendezvények zömében az alapszervezet rendezésében vagy társrendezésében zajlanak… Ezen kerek 75 év alkalmából szeretnék köszönetet mondani a Csemadok minden aktív tagjának, hogy támogatják a szervezet életben maradását.”

Az ünnepi műsorban a Búzavirág Vegyes Éneklőcsoport magyar nótacsokorral szórakoztatta a közönséget, a tornai alapiskola tanulói gyermekjátékot és egy saját maguk által megalkotott jelenetet vittek színre, a Vár-lak színjátszó csoport kabaré jeleneteket adott elő, végezetül az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes Jó szerencsét című műsorukkal a bányász közösség életét mutatta be.

Fotó: Máté Gyöngyi/Felvidék.ma

A kultúrműsor részeként az erdélyi tanulmányútról készül rövidfilm is levetítésre került, majd a kultúrház folyosóin megtekinthetők voltak Köteles Erzsébet és Surovec Róbert festményei. Köteles László jóvoltából pedig régi tornai képeslapok kerültek kiállításra. Kajkó Lea egyedi festett székei Torna nagyjairól emlékeztek meg.

A rendezvény a KultMinor Kisebbségi Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap és Torna Község Önkormányzatának támogatásával valósult meg.

Kép és szöveg: Máté Gyöngyi/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »