A cseh államfő szerint Ukrajnának el kell fogadnia, hogy területének egy része átmenetileg orosz ellenőrzés alatt maradhat

A cseh államfő szerint Ukrajnának el kell fogadnia, hogy területének egy része átmenetileg orosz ellenőrzés alatt maradhat

Ukrajnának realitásokat tükröző célokat kellene kitűznie az Oroszország ellen vívott háborúnak és el kellene fogadnia a lehetőséget, hogy területeinek egy része átmenetileg orosz ellenőrzés alatt maradhat – nyilatkozta Petr Pavel cseh államfő hétfőn a The New York Times-nak (NYT).

Pavel szerint a háborúzó felek egyike se várhatja, hogy sikerül elérnie a legmagasabb kitűzött célját. Ukrajna célja, hogy visszaszerezze minden területét, beleértve a Krím-félszigetet is, amelyet Moszkva még 2014-ben anektált. Oroszország a másik oldalon azt akarja elérni, hogy Ukrajna formálisan mondjon le területeiről, amelyekre Moszkva igényt tart.

Ebbe a területi igénybe beletartozik az a négy térség is, melyeket az orosz fél részben ellenőrzése alatt tart.

mondta a cseh államfő azzal, hogy „a vége valahol a kettő között lesz”.

Amióta tavaly kudarcot vallott Ukrajna hónapokig tartó ellentámadása, melyeket területei visszafoglalása érdekében vívott, az európai tisztviselők egyre gyakrabban hangoztatják, hogy Kijevnek csekély az esélye arra, hogy visszaszerezze elveszített területeinek nagy részét. A nyilvánosság előtt azonban továbbra is azt hangoztatják ugyanezek a vezetők, hogy az Oroszországgal való leendő rendezés formájáról Ukrajna dönt, nem az Európai Unió vagyz a NATO – emlékeztet a NYT.

Hírdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki sokáig kizárta az Oroszországgal való közvetlen tárgyalások lehetőségét, nyáron mérsékelte álláspontját, és jelezte, hogy novemberben megkezdődhetnének a tárgyalások mind a két háborúzó fél részvételével. Ugyanakkor Zelenszkij továbbra is kitart amellett, hogy Oroszország hagyja el a megszállt ukrán területeket.

Az amerikai lap szerint Csehország és Lengyelország, a balti államokkal egyetemben erősen támogatja Kijevet, ugyanakkor egyre nagyobb nyomás nehezedik rájuk a közvélemény részéről, hogy korlátozzák az ukránoknak nyújtott segítséget és hogy tereljék Ukrajnát az Oroszországgal való megegyezés felé.

Pavel ugyanakkor elutasította az olyan politikusok kezdeményezését, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök, akik a kezdetektől ellenzik a katonai segítségnyújtást Ukrajnának és kitartanak amellett, hogy Kijev minél gyorsabban kezdeményezzen béketárgyalásokat ahelyett, hogy az Európai Unió forrásait használja a háború értelmetlen fenntartására. A cseh elnök az ilyen felhívásokat ostobaságnak titulálta azzal, hogy ez csak populizmus.

Zárásként hozzátette, hogy ő, aki rendelkezik bizonyos tapasztalattal a védelem és biztonság területén, valamint Oroszországot ismerő emberként tudja, hogy nem lesz béke, ha Ukrajna leteszi a fegyvert. Szerint Oroszország ebben az esetben csak folytatná a katonai tevékenységét.

Ukrajna jövője lesz az ENSZ eheti közgyűlésének fő témája New Yorkban. Zelenszkij szerdán tart beszédet, melyben ismét nagyobb katonai és politikai támogatásért folyamodik majd. Csütörtökön a tervek szerint Washingtonban bemutatja Joe Biden amerikai elnöknek „győzelmi tervét”, amelyet ezt követően nyilvánosságra is hoz majd.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »