Mi az, amiben már követed Krisztust? – Országos cönákulumot ünnepelt a Máriás Papi Mozgalom

Mi az, amiben már követed Krisztust? – Országos cönákulumot ünnepelt a Máriás Papi Mozgalom

A Máriás Papi Mozgalom országos cönákulumra hívta a híveket a homokkomáromi Kisboldogasszony-templomba szeptember 21-én. Az egész napos alkalom szentmisével vette kezdetét, amelyet Varga László kaposvári megyéspüspök mutatott be; majd rózsafüzér imádságon és szentségimádáson vettek részt a kegytemplomba látogató hívek, akiket Roca Daniel Celestin, a mozgalom egyházmegyei felelőse köszöntött.

„A mai napot a Szűzanyával szeretnénk együtt tölteni. Imádságunkban kérjük őt, hogy vigyázzon ránk, családjainkra, országunkra és az egész világra. »Béke királynője, könyörögj érettünk!«” – fogalmazott Roca Daniel Celestin.

„Szent Máté apostol ünnepe van a mai napon. Őrá emlékezünk, ugyanakkor, mivel ez az Máriás Papi Mozgalom országos találkozója, a Szűzanyára is figyelünk” – kezdte szentbeszédét a főpásztor. Emlékeztetett: Jézus első apostola, tanítványa nem Máté volt, hanem a Szűzanya. Ő volt az, aki figyelte és szívébe forgatta egyszülött Fiának szavait, gondolatait, igéit; s ő volt az, aki elsőként tettekre is váltotta azokat.

Máté vámos volt, egy mindenki által megvetett ember. Megvetették a sajátjai, mert tudták, hogy a római hatalmat szolgálja ki, s hogy a saját gazdagodására is játszik. A rómaiak is megvetették, mert zsidó volt, s kiszolgáltatott. Valószínű, hogy saját magával is problémája volt. Megvetette és szégyellte önmagát is, hiszen nem volt hálás foglalkozás vámosnak lenni egy gyarmati, kiszolgáltatott nép tagjaként. S egy ilyen emberhez, akit mindenki kerül, odalép Jézus, s a legfontosabbat ajánlja fel neki: a Krisztus-követést.

Ezt az önmagát megvető, megvetett embert annyira eltalálja Jézus szava, aki nem lenézi, megalázza, hanem meghívja, hogy azonnal felkel, otthagyja a megélhetését, a vámosasztalt, s követni kezdi Jézust. Jézus nemcsak azzal adta vissza a méltóságát ennek az embernek, hogy megszólította és követésére hívta, hanem azzal is, hogy elment hozzá. Elment hozzá, a barátai közé, akik vámosok és utcanők voltak. Ők szintén a megvetettekhez és kiszolgáltatottakhoz tartoztak.

Az evangéliumokban olvashatjuk, hogy felháborodtak ezen a tetten azok, akik ezt látták. Mit keres a Mester, egy tanító ilyen csőcselék között? Jézus elgondolkodtató választ ad: „nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek.

– mondja Jézus.

Hírdetés

Ez a néhány mondat mindannyiunk számára örömhír, hiszen mindannyian bűnösök vagyunk, s mindannyiunkkal élet- és sorsközöséget vállalt az Úr Jézus Krisztus a keresztségünk által.

Szeretné megmutatni, hogy értünk és hozzánk jött. Az egyik legnagyobb ajándéka Jézus Krisztusnak az a döntése, hogy bennünk él, s felvállal bennünket úgy, ahogy vagyunk. Ez nem azért történik, hogy akkor azt csináljunk, amit akarunk. Azért teszi, hogy el tudjuk hagyni a bűnt. Azért szeret előbb, hogy képesek legyünk megszabadulni a terheinktől, bűneinktől. Azért teszi, hogy a szeretete szabaddá tudjon tenni minket. Előbb szeret, mindenkit megelőlegezően és megelőzően szeret.

Szent Pál azt írja, hogy már akkor meghalt értünk Jézus, amikor még bűnösök voltunk. Egyikünk sem érdemelte ki a megváltást, Isten szeretetét. Ingyen, ajándékba kaptuk, s nincs más dolgunk, mint befogadva és elfogadva ezt a szeretetet, válaszolni rá.

Ennek egyik fontos mozzanata, hogy követni akarjuk Krisztust, és megtenni, amit mondott. Nagyon sok imádságunk, vallásgyakorlatunk van. Ezek mind jók és fontosak, de a legfontosabb, hogy mi, akik tiszteljük a Szűzanyát és hiszünk Jézus Krisztusban, elinduljunk az ő követése útján.

Mi az, amiben már követed Krisztust? Mi az, amire azt mondhatod, hogy ebben meghallgattam az ő kérését, és meg is tettem azt? Munkálkodsz-e azon, hogy ugyanaz a lelkület legyen benned, amely Krisztus Jézusban volt? – tette fel a kérdést a főpásztor prédikációjában, majd a krisztusi lelkület jellemzőiről beszélt.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Szerafin Zoltán

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »