Közel 300 elhagyott csecsemő vár kórházban nevelőszülőre

Az utóbbi három hónap adatait figyelembe véve 280 és 300 közé tehető azoknak az elhagyott csecsemőknek a száma, akik kórházban vannak – közölte a Belügyminisztérium a Népszava kérdésére. A Gyermekjogi Civil Koalíció 2023-ban még arról írt, hogy 50–100 csecsemő várakozik több hónapig kórházi körülmények között.

A lap azt követően kereste meg a tárcát, hogy megtudta, csak az egri Markhot Ferenc Kórház újszülött osztályán 12 babát gondoznak jelenleg. A BM szerint a csecsemők elhelyezése „életkoruk és egészségi állapotuk függvényében, újszülött, újszülött intenzív, csecsemő vagy csecsemő intenzív osztályokon történik”.

Az egri kórház egy egészségügyi dolgozója a lapnak azt mondta: ennyi magára hagyott kisbaba még soha nem volt az egri kórházban egyszerre, sokan mennek fel más osztályról is besegíteni, társadalmi munkában gondozzuk a kicsiket.

Egy helyi közösségi oldalon pedig azt kérik, hogy akinek van lehetősége, segítsen, mert „nagyon kevés ruházat áll még rendelkezésre, amiket a babákra felváltva adnak”, ezért 56–80-as méretű „tipegőket”, illetve egy-két játékot, például csörgőt, rágókát várnak.

Hírdetés

A lap megjegyzi, hogy nem felel meg az előírásoknak, hogy egészséges csecsemők is több hónapot töltenek kórházban, hiszen az előírások szerint „a gyermek átmeneti gondozását és otthont nyújtó ellátását elsősorban befogadó szülőnél kell biztosítani, ettől csak akkor lehet eltérni, „ha a gyermek tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos vagy a testvéreket nem lehet együttesen a befogadó szülőnél elhelyezni vagy más okból szükséges az intézményes elhelyezés”.

A törvény szerint befogadó szülő lehet helyettes- vagy nevelőszülő. Az, hogy ezt nem sikerül teljesíteni, azzal magyarázható: az ágazatban dolgozók évek óta hiába kérnek tisztességes fizetést, emiatt régóta nincs elég nevelőszülő, ráadásul a kormányzat mostani, „gyermekvédelminek” nevezett ellenőrzései, vegzálásai hatására pedig még kevesebben vállalják ezt a hivatást, sorra hagyják el a szakmát.

A kórház biztosan mindent megtesz a kisbabák fizikai biztonságáért és az egészségi állapotukért, de a többi nem is az ő dolguk. Rendkívül súlyos gyermekjogi vétek, hogy csak azért hagynak kórházakban elhagyott babákat, mert nem tudnak másutt gondoskodni róluk – mondta az egri babák esetéről Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője, aki közölte:

Az érzelmi, értelmi fejlődésükre hatással lesz az érintés, ölelés hiánya, az újszülötteknek ezekre szükségük van az idegrendszeri érési folyamatok egészséges fejlődése miatt. Még 24 óra is számít a neuronok, idegpályák épülésében. Ami ezekkel a kisbabákkal történik, nagyon fájdalmas, és egyáltalán nem európai megoldás.

(24)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »