Feladat Nyitra megye magyar politikusai számára – Avagy az ipolysági iskolák optimalizálásának margójára

Feladat Nyitra megye magyar politikusai számára – Avagy az ipolysági iskolák optimalizálásának margójára

Nyitra megye önkormányzatában népes, 18 fős frakcióval képviselteti magát a Magyar Szövetség. A magyar politikusok ráadásul a megyét Branislav Becík (Hlas-SD) által vezetett koalíció tagjai, tehát komoly befolyásuk van mindarra, ami a megyében történik.

Az iskolaügyi hálózat optimalizációja kapcsán most komoly ügyben lesz szükség az összehangolt erejükre, szükség esetén a lobbizásukra is. Mégpedig annak érdekében, hogy megakadályozzák a megyei hivatal által javasolt iskolaösszevonást Ipolyságon.

Nyitra megye ugyanis a szlovák és a magyar tanítási nyelvű gimnázium, illetve az ún. műszaki szakközépiskola összevonását javasolja racionalizálási okokból.

Ipolyság városa ezzel szemben teljesen logikusan azt szeretné, ha a magyar tanítási nyelvű alap- és középiskolák kerülnének közös igazgatás alá. Ugyanúgy szlovák vonalon is. Így egy járási szinten is komoly erőt képező, erős iskolaközpont jöhetne létre magyar és szlovák nyelven is Ipolyságon, mely garantálná a minőségi oktatást a térség diákjai számára.

Hírdetés

A megyei hivatal javaslatával egyet nem értő, gyerekeik minőségi oktatását szívügyükön képviselő ipolysági szülők és szakmabeliek az alábbi levelet küldték a témában a Körkép.sk szerkesztőségébe.

„Az oktatási minisztérium már több éve az iskolaügyi hálózat optimalizálását sürgeti. Ez a gyakorlatban az alacsony diáklétszámú középiskolák iskolaközpontokká alakítását (is) jelenti. A Nyitra Megyei Önkormányzati Hivatal (NSK) az alapítási jogkörébe tartozó középiskolák racionalizálása és optimalizálása keretében két, különböző tanítási nyelvű ipolysági gimnázium és a Műszaki és Szolgáltatóipari Szakközépiskola egyesítésére tett javaslatot. Ipolyság városa azonban előnyben részesíti a helyi gimnáziumok és alapiskolák összevonását, s az ipolysági középiskolák fenntartójának megváltozását érintő szándéknyilatkozatát már a középiskolák fenntartója felé is benyújtotta.   A vegyesen lakott Ipolyságon nem csupán a városvezetés, hanem a magyar közösség is úgy vélekedik, az alapiskola gimnáziummal való összekapcsolása lehetőséget teremtene egy színvonalas nemzetiségi iskola kialakítására, az oktatási folyamat folytonosságának megvalósítására, valamint ösztönző és természetes közeget jelentene a nemzeti, történelmi és kulturális identitás megőrzéséhez. A mindenkori nemzetiségi nevelés-oktatás célja ugyanis épp ez:  a nemzetiség nyelvén való tanulás, a nemzetiség nyelvének, történelmének, szellemi és anyagi kultúrájának megismerése, a hagyományőrzés és –teremtés, az önismeret kialakítása és persze a nemzetiségi jogok megismerése és gyakorlása.   Bizonyos, hogy egy magyar tanítási nyelvű iskolaközpont kialakítása az ipolysági régióban kiemelkedő jelentőséggel bírna a magyar közösség számára.”  

Ennyi a levél. A Körkép.sk a témával még foglalkozik, és kiemelt figyelemmel fogja követni a Magyar Szövetség Nyitra megyei politikusainak eljárását e magyar szempontból kiemelten fontos témában.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »