Az őszi hónapokban a legnagyobb a vadakkal ütközés veszélye

Az elmúlt hetekben ismét megnőtt a vadbalesetekről szóló hírek száma, ami összefügésben áll az állatok párzási időszakban megváltozó viselkedésével – figyelmeztetett hétfői közleményében a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Bár évről évre nem látszik jelentős változás, hosszabb távon trendszerűen nő, húsz év alatt csaknem megduplázódott a vadbelesetek száma. A Vadgazdálkodási Adattár legfrissebb elérhető statisztikái szerint 2022-ben több mint 7400 nagyvad pusztult el gépjárművel történt ütközés nyomán Magyarországon, gyakorlatilag ugyanannyi, mint egy évvel korábban.

Hírdetés

A nagyvadak közül a legtöbb esetben őzzel ütköznek gépjárművek, 2022-ben mintegy 5800 esetben, de jelentős számban, 1200 alkalommal szarvast, illetve 409 vaddisznót ütöttek el. Kilencezer feletti balesetet regisztráltak apróvaddal (nyúl, fácán, fogoly) is, amikor kisebb károkat szenvedtek a járművek.

A FBAMSZ emlékeztet arra, hogy a vadgazdálkodási törvény tavaly júliusi módosítása nyomán a vaddal történt ütközésért csaknem minden esetben az autó vezetője a felelős, és ha a vad elpusztult, akkor annak értékét is neki kell megtérítenie. A vadásztársaságok felelőssége elsősorban akkor állapítható meg, ha a vad vadászat, hajtás-űzés során bukkan fel az úttesten, illetve az úthoz túl közel (200 méteren belül) telepítettek etető-itatót a vadak számára. A törvény hatályos változata kimondja azt is, hogy gyorsforgalmi utat úgy kell üzemeltetni, hogy arra vad ne jusson fel. Ebből következően gyorsforgalmi úton bekövetkező vadbalesetben jó eséllyel megállapítható a gyorsforgalmi út kezelőjének felelőssége – hívta fel a figyelmet a szövetség.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »