Keresztény újságírónak lenni feladatot jelent

Keresztény újságírónak lenni feladatot jelent

Az olvasónak olyan médiumokra van szüksége, amelyekben megbízhat. És szerencsére vannak olyan hírforrások, melyek elkötelezettek a tények torzítatlan és elfogulatlan közlése mellett. Az olvasók bizalmát aláásó szenzációhajhász, vagy félrevezető tartalmak közvetítése helyett az újságírónak az igazságkereséshez, a tisztességes és hiteles tájékoztatáshoz kell ragaszkodnia – rögzíti Gebauer Szabolcs.

Gebauer Szabolcs, az MTI brüsszeli tudósítója kapta az idén a Balassi Kard Művészeti Alapítvány Európa-érem újságíródíját. A kitüntetett médiaszemélyiséget kérdezte a Gondola.

– Szerkesztő úr, a mai világban miért különösen fontos, hogy a sajtó közönsége biztos lehessen abban: az a médium, amelyet választ, egyértelműen az igazságra törekedve ad tájékoztatást, nincs alantas manipulatív szándék az adott szerkesztőségben?

– Az információ mára minden korábbinál könnyebben hozzáférhetővé vált. A folyamatosan érkező hírek, valamint közösségi média ellenőrizetlen értesüléseinek áradata miatt egyre könnyebb olyan hírekkel találkozni, amelyek nemcsak pontatlanok, hanem kifejezetten manipulatívak lehetnek.

Az olvasónak olyan médiumokra van szüksége, amelyekben megbízhat. És szerencsére vannak olyan hírforrások, melyek elkötelezettek a tények torzítatlan és elfogulatlan közlése mellett. Az olvasók bizalmát aláásó szenzációhajhász, vagy félrevezető tartalmak közvetítése helyett az újságírónak az igazságkereséshez, a tisztességes és hiteles tájékoztatáshoz kell ragaszkodnia.

Az Európa-érmes újságíró – Manninger Miksa felvétele

Hírdetés

– A valósághű tájékoztatást jelentősen megnehezíti az úgynevezett „politikailag korrekt” fogalmazásmód, illetve ennek fenyegetéssel való kikényszerítése. Ha egy újságíró ezt az abszurd követelést megsérti, egzisztenciálisan megsemmisül, ugyanakkor a lelkiismerete azt diktálja, hogy olvasóit, hallgatóit ennek ellenére az igazságnak megfelelően tájékoztassa. Ezt a kihívást hogyan lehet megválaszolni?

– A politikai korrektség, noha bizonyos estekben szűkíti a teljesörű tájékoztatás kereteit, nem feltétlenül lehetetleníti el a valósághű tájékoztatást. Véleménycikk írásakor talán nehezebb a helyzet, de egy tudósítás esetében a tények magukért beszélnek. Noha a politikailag korrekt beszédmód szószólói egyebek mellett társadalmi érzékenységre hivatkozva várják el, hogy az újságírók átfogalmazzák mondandójukat, a korrekt, tényekhez ragaszkodó közlés kifoghatja a szelet a valóság bizonyos részleteit a politikai korrektséggel elkendőzni akarók vitorlájából. A politikait el is hagynám, megtartva a korrektet. Abba nehéz belekötni.

Úgy gondolom, ebben az esetben is a hitelesség lesz a kulcsszó. Amikor a politikai korrektség elfedi, vagy el akarja fedni a valóságot, akkor még inkább szükség van a hiteles tájékoztatásra.

– Ön katolikus újságírószervezetben tisztségviselő. Amíg Afrikában Kalasnyikovval, Nyugat-Európában, ahol Ön dolgozik, a gúny nyilaival lövöldöznek a keresztényekre. Hogyan lehetséges – Szent Pál intelméhez igazodva – legyőzni a rosszat jóval?

– Utóbbit nagyon sok imával. A körülöttünk és a bennünk lévő rosszat legyőzni képes hit megerősítéséhez és a cselekvéshez szükséges bátorság megszerzéséhez mindenképpen jól jön.

A medál és a diploma – Gebauer Imola felvétele

Mivel pedig, a keresztényekre ma gyakran ragasztják a lenézés, vagy a gúny bélyegeit, kereszténynek lenni vállalást, keresztényként újságírónak lenni pedig feladatot jelent. Mint mindenkinek, így a keresztény újságírónak is arra kell törekednie, hogy ne csak jó, hanem a szakmája legjobbja legyen. Ekkor nem marad tere a gúnynak. Ahogyan a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének (MAKÚSZ) alapszabálya is rögzíti: tagjai arra törekszenek, hogy hivatásukat minél magasabb színvonalon gyakorolják. Aquinói Szent Tamás szerint minden cselekedet valami jóra irányul. A cselekedet lehet a hivatás lehető legmagasabb fokú gyakorlása. Az újságíró cselekedete, így harca a rossz ellen, a leírt szavakban ölt testet.

Molnár Pál


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »