A szeretet életpárti” – Kassán 40 ezer ember vett részt az pro-life felvonuláson

A szeretet életpárti” – Kassán 40 ezer ember vett részt az pro-life felvonuláson

Vasárnap megtelt emberekkel Kassa központja. Több tízezren vettek részt az életpárti „Országos felvonulás az ÉLET védelmében” nevet viselő megmozduláson (halkan megjegyezzük, többen voltak, mint pár hete a fővárosi kormányellenes, progresszív kulturális körök által szervezett tüntetésen… –  a szerk.).

A Štandard szlovák konzervatív hírportál közlése szerint vasárnap délelőtt összesen 17 szlovák püspök szolgált az istentiszteleteken, ami rendkívül erős lelki támogatást jelentett az egész megmozdulás számára.

A Szent Erzsébet-dómban zajló misén több politikus is részt vett, többek között Milan Majerský KDH-s pártelnök és felesége, az EP-képviselő Miriam Lexmann, Ján Horecký volt oktatási miniszter, Viliam Karas volt igazságügyi miniszter, illetve Marián Čaučík és Martin Šmilňák képviselők. Ők mindannyian KDH-sok, aminek azért annyi politikai jelentősége van, hogy a KDH jelenleg identitásválságban szenved: nem tud dönteni, hogy ellenzéki párt legyen, de akkor kötelezően a PS szatellitpártjává kell válnia, vagy külön utakat járjon, és maradjon esély arra, hogy a kereszténydemokrata szavazók a következő választásokon is rájuk szavaznak.

A helyzet azért is érdekes, mert az életpárti felvonulásokat a PS-hez közeli NGO-k és aktivisták szélsőségesek felvonulásának állítja be.

Különösen fontos kijelentést tette Horecký, aki abortusztémában fogalmazott meg elég egyértelmű álláspontot (és ez a KDH-tól szokatlannak számít):

„A terhesség művi megszakítása egyesek számára – nézzék el nekem, hogy így mondom – csak jogi kérdés. Számomra azonban élet és halál kérdése”

mondta.

Marek Forgáč kassai segédpüspök azt hangsúlyozta, hogy az ember elleni erőszak minden formája súlyos bűn.

„Szeretnénk nem erőszakos, de egyúttal látható módon kifejezni, hogy a védtelenek oldalán állunk.”

fogalmazott. Szerinte szükség van arra, hogy az utcára vonuljanak a tömegek az ártatlanok védelmében.

„Nem erőszakos, de egyúttal világos, hallható és látható módon kifejezi, hogy nekünk fontos az élet kérdése, az élet védelmi az édesanya szíve alatt kialakulásától a természetes halálig”

mondta Forgáč a Štandardnak.

Hírdetés

„A szeretet életpárti”

A felvonulás fő programja délután 14:30-kor kezdődött a kassai Fő utcán. 24 felszólaló lépett pódiumra, pro-life szervezetek képviselői, szakértők, külföldi vendégek, művészek és az egyházak képviselői.

„Ha valakit szeretünk, azt akarjuk, hogy biztonságban legyen. A szeretet életpárti”

mondta Patrik Daniška, a Országos Felvonulás az Életért szóvivője, amivel lényegében ki is hangsúlyozta az idei megmozdulás mottóját: „A szeretet pro-life”.

„Az élet oldalán állunk, ami szeretet nélkül lehetetlen volna. Büszkék vagyunk, hogy Kassát az élet kultúrájának fővárosává változtattuk”

mondta Dušan Škurla, a megmozdulás koordinátora (Az élet kultúrája kifejezés nem véletlen. A mai mainstream eutanáziát és a terhesség bármely szakaszában elvégezhető abortuszt támogató politikáját sokan nevezik II. János Pál pápa nyomán a halál kultúrájának – a szerk.).

Nicola Girasoli, a Szentszék diplomáciai képviselője Szlovákiában kijelentette, hogy Ferenc pápa lélekben a résztvevőkkel tart a felvonuláson, majd tolmácsolta a pápa üdvözletét.

„Ferenc pápa ma önökkel tart. Legyen ez a remény felvonulása. Maradjanak mindig az élet támogatói. Az élet Isten ajándéka”

mondta Girasoli.

Pavol Hudák rektor szerint

„Az az ember, aki nem becsüli az életét, nem becsüli saját magát és senkit sem maga körül. (…) Azért jöttem el, hogy bizonyítsam tiszteletemet az élet iránt. Egyes emberek nem tudnak élni, őket meg kell rá tanítani, a tisztelet és megbecsülés pedig önbizalmat hoz magával”

mondta.

A felvonuláson részt vett Jozef Mikloško gyermekvédelmi biztos, Bernard Bober kassai érsek, és Marcin Perlowski, a lengyel életpárti felvonulások szervezője is.

A felvonuláson résztvevő családok, egyének, gyülekezetek többféle transzparenst tartottak a kezükben, többször feltűnt a „Anya, én élni akarok”, az „Élet ajándék” illetve a ” Mindenki érték”. Ez utóbbi a 2024-es Felvonulás az Életért hivatalos himnuszának címére utal (Káždý je vzácny):

körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »