Megmenekül a német kancellár a teljes bukástól? Az első előrejelzések szerin Brandenburgban győztek a szocdemek

Megmenekül a német kancellár a teljes bukástól? Az első előrejelzések szerin Brandenburgban győztek a szocdemek

A német ZDF közszolgálati tévé által közölt első prognózisok alapján a brandenburgi tartományi választásokat a szocdem SPD nyerte meg 32 százalékkal. Tőle mindössze 3 százalékponttal maradt le a szélsőjobboldali AfD. Óriási volt a tétje ennek a tartományi választásnak, ugyanis a Brandenburg hagyományosan szocdem bástya volt eddig – az SPD pedig az elmúlt három kulcsfontosságú választását (EP-választás, szászországi illetve türingiai tartományi választások) pedig csúnyán elbukta. A brandenburgi választási listán ráadásul Olaf Scholz német kancellár és Saskia Esken, az SPD társelnöke is szerepelt, így ha az SPD nem hozza a győzelmet, az megpecsételhette volna Scholz sorsát a kancellári székben (például egy előrehozott választásokkal).

A ZDF előrejelzése szerint az első helyen az SPD végzett brandenburgban, a második helyet pedig az AfD kapta meg.

Tőlünk jócskán lemaradva jön 11,5 százalékkal a CDU.

A legfontosabb eredmény, hogy a balliberális Zöldek, akik egyébként a kormánykoalíció részei, mindössze 4,5 százalékot kaptak az előrejelzés szerint.

A CDU az elmúlt négy évben 4,1 százalékpontot, a Zöldek 6,3 százalékpontot estek vissza.

Hírdetés

A szélsőbalos Die Linke csak 4 százalékot szervezett. Bejutott viszont a tartományi parlamentbe, méghozzá kiemelkedő 12 százalékos erdeménnyel, a BSW, Sarah Wagenknecht baloldali-konzervatív (háború- és migrációellenes) pártja.

Ha hinni lehet a ZDF előrejelzésének, akkor a SPD-nek 33, az AfD-nek 30, a BSW-nek 13, a CDU-nak pedig 12 mandátuma lesz.

Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy a szélsőségesnek titulált BSW-vel és AfD-vel együttműködni nem akaró mainstream pártoknak, a CDU-nak és SPD-nek együtt 45 mandátuma van, ami éppenhogy elég a kormányalakításhoz.

Más előrejelzések is az SPD győzelmét vetítik előre, igaz, kisebb előnnyel. Egy másik prognózis 31 százalékot adott az SPD-nek, 30 százalékot az AfD-nek, 12 százalékot a CDU-nak és 5 százalékot a Zöldeknek, 12 százalékot pedig a BSW-nek. Ez azt jelentené, hogy a Zölden bent vannak a parlamentben, a mainstream pártoknak pedig megvan a kormányzótöbbség.

#Brandenburg-Wahl Dietmar Woidkes Poker hat wohl geklappt! Laut ZDF Prognose: SPD bei 32%, AfD bei 29% (ARD Prognose: SPD bei 31%, AfD 30%) Ob es bei den Grünen für über 5% reicht ist unklar, aber es gibt ja auch noch die Grundmandatsklausel. pic.twitter.com/wTmYSZfHGY — Klaus Steinfelder (@Kl_Stone) September 22, 2024

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »