Komárom: Lassan apad a Duna, a kármentesítés hetekig eltarthat

Komárom: Lassan apad a Duna, a kármentesítés hetekig eltarthat

Komárom: Lassan apad a Duna, a kármentesítés hetekig eltarthat Kulcsár Péter2024. 09. 21., szo – 11:19

A Duna vízszintje pénteken reggel 833 centiméteres magasságban tetőzött Komáromban, a folyó azóta fokozatosan apad.

Szakértők lassú vízszintcsökkenésre számítanak, az áradás okozta károk helyreállítása, illetve az ezzel kapcsolatos egyéb munkálatok ezért több hetet is igénybe vehetnek – közölte a városháza.

Hírdetés

Bár Komáromot gátakkal védik, ugyanakkor komoly problémát jelent az ártereken és az Erzsébet-szigeten kialakult belvíz. A városi rendőrség továbbra is homokzsákok kihelyezésével segédkezik a védekezési munkákban.

A Komáromi Járási Hivatal utasítására szigorúan megtiltották a talajvíz szivattyúzását az Erzsébet-szigeten lévő vízelvezető árok állapota miatt, amely a Vízgazdálkodási Építővállalat tulajdonában van. Pénteken a város rendkívüli helyzetet és harmadfokú árvízkészültséget hirdetett annak érdekében, hogy elkezdődhessenek a kártalanítási folyamatok.

A KOMVaK igazgatója, Patrik Ruman elmondása szerint az áradás ellenére az ivóvíz kiváló minőségű. „Akadtak ugyan helyi jellegű fennakadások, azonban mindet ellenőrzésünk alatt tartottuk, és megtettük a szükséges intézkedéseket” – erősítette meg a városháza. A csapvíz minőségét a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendszeresen ellenőrzi.

(TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »