Igazgatói szünetet rendeltek el a királyhelmeci alapiskolában az ablakból kiesett kisfiú esete miatt

Igazgatói szünetet rendeltek el a királyhelmeci alapiskolában az ablakból kiesett kisfiú esete miatt

Igazgatói szünetet rendeltek el a királyhelmeci alapiskolában az ablakból kiesett kisfiú esete miatt Németi Róbert2024. 09. 20., p – 11:35 Királyhelmec |

A királyhelmeci Helmeczy Mihály Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola legfelső emeltének egyik ablakából kizuhant kisfiú továbbra is mélyaltatásban van a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórházban (UNLP). Leczo Zoltán, Királyhelmec város kommunikációs szakembere megerősítette, a rendőrség hétfőn folytatja a kivizsgálást, több iskolapszichológus is segíteni fogja a gyerekeket és a tanárokat, azonban a tegnap történtek miatt a mai nap folyamán szünetel az oktatás. 

Ahogy arról már tegnap délben felröppentek az első hírek, a szóban forgó alapiskola épületének harmadik emeleti osztályának egyikéből az épület előtti beton járdára zuhant egy 11 éves kisfiú. A gyerek a földre zuhanás következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett, helikopterrel szállították át a helyszínről a kassai UNLP-be. Ahogy azt szerkesztőségünknek Leczo Zoltán péntek délelőtt telefonon keresztül megerősítette, csütörtök reggel, nagyjából fél tíz tájékában arról tájékoztatták őket, hogy valakit az iskola előtti járdán újraélesztenek. 

„Ekkor még nem tudtuk, hogy felnőttről vagy gyerekről van szó, de azonnal a helyszínre rohantunk. Kiérkezésünkkor kiderült, hogy egy hatodikos gyerekről van szó, aki az egyik legfelső osztály ablakából a földre zuhant. A fiú eszméletlen állapotban volt, a pedagógusok részesítették elsősegélyben. Már akkor láttuk, hogy nagyon súlyos sérüléseket szenvedett és hogy kritikus állapotban van. A helyszínre riasztott mentősök a mentőautóban küzdöttek az életéért egészen addig, amíg a helikopter meg nem érkezett a régi futballpályára, amit a város ilyen esetekben leszállóként használ” 

– magyarázta lapunknak a drámai percek részleteit Leczo Zoltán. 

Nem volt egyedül 

Hírdetés

A város kommunikációs szakemberétől minden egyéb mellett azt is megtudtuk, hogy a különböző internetes felületeken felröppen álhírek és pletykákkal ellentétben biztos, hogy a kisfiú az incidens pillanatában a többiekkel együtt tartózkodott az osztályban. 

„Egy ügyeletes tanár is jelen volt, de ahogy azt a tanártól, illetve a kihallgatáson dolgozó rendőröktől is megtudtuk, ő épp a közelben, két másik gyerek között egy konfliktus megoldásán dolgozott. Az ablakból kiesett fiúnak semmi köze nem volt ehhez a konfliktushoz, de a tanár sajnos csak azután lett figyelmes a történtekre, amikor már túl késő volt. A gyerek szülei azonnal értesítve voltak, akik először a helyszínre rohantak, majd a gyerek után siettek tovább Kassára, ahová átszállították a mentőhelikopter segítségével” – tette hozzá Leczo Zoltán. 

Mint kiderült, a rendőrség szinte azonnali hatállyal megkezdte a történtek kivizsgálását. Az érintett osztályt azonnal kiürítették, az osztályba tartozó diákokat hazaküldték, de lehetőség szerint az összes többi tanteremben folytatódott a tanítás. A helyzet érzékenységére való tekintettel az iskola pszichológusát a helyi gimnázium iskolapszichológusa is kisegítette, hétfőn pedig újabb magyarul beszélő pszichológusok érkeznek hozzájuk. Leczo szerint ezekre a szakembere most nagy szükség van, mivel nem csak a diákokat, hanem a tanárokat is megrázták a történtek. 

Példás magaviseletű

„Mivel kiskorúakról van szó, a rendőrség őket csak a jövő hét folyamán, szülői engedéllyel és a szülők jelenlétében hallgatja majd ki. Azt hiszem, érthető, hogy az igazgató úr jelen pillanatban nem kíván a sajtónak nyilatkozni, nagyon megrázták őt a történtek. Azt viszont az iskola és városunk vezetése nevében is szeretném kihangsúlyozni, hogy az internetet elhangzott pletykákkal ellentétben még mi sem tudjuk az incidens pontos eredetét. Szinte biztos, hogy egy előre nem látható balesetről van szó, de teljes mértékben elítéljük azokat az állításokat, amiket az emberek már kitaláltak: hogy a gyerek öngyilkos akart lenni, vagy hogy összeverekedett másokkal és az osztálytársai dobták ki. Egy nagyon jó magaviseletű, rendezett családi környezetből származó diákról van szó, akivel soha nem volt gondja az iskolának. Olyan állításokkal is szembesültünk, hogy az iskola épülete, azon belül az ablakok veszélyesek. Ezt már csak azért is cáfoljuk, mert nemrégiben az összes nyílászáró ki volt cserélve. Mindegyik biztonságos, a legalsó szinten lévő ablakok pedig biztosítva is vannak. A felső ablakok kilincsei olyan magasságban vannak, hogy azt csak akkor tudja kinyitni valaki, ha oda felmászik. A gyerekek egyébként sem nyúlhatnak a kilincsekhez, melyet egy iskolán belüli szabályzattal is tiltanak. Számunkra is megmagyarázhatatlan, ami történt, de nagyon reméljük, hogy a fiú minél hamarabb felépül. A pontos részleteket csak a rendőrségi kivizsgálás után fogjuk tudni” – zárta Leczo Zoltán. 

Ladislava Šustová, az UNLP szóvivője a pénteki nap folyamán az Új Szónak megerősítette, hogy a kisfiú továbbra is mélyaltatásban van, állapota súlyos. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »