Orbán Viktor: csütörtökig le kell hozni ezt a meccset

Orbán Viktor: csütörtökig le kell hozni ezt a meccset

400 hívás érkezett már az árvízvédelmi vonalakon.

A Lajtán már lassú lassú apadás várható. A tetőzés előrejelzései pontosnak bizonyultak, a legmagasabb vízszinteknél 1-2 centiméter volt csak az eltérés – mondta Orbán Viktor a köztelevízióban az árvízvédelemről tartott tájékoztatóján a Nemzeti Veszélyhelyzeti Központban.

A miniszterelnök hozzátette, hogy csütörtökön összesen 6149 hivatásos és 2753 önkéntes. Az utóbbiak száma azért csökkent, mert már elkészültek a tervezett munkálatokkal. Ők a továbbiakban a figyelőszolgálatban tudnak részt venni, ami hasonlóan komoly feladat, mert gátszakadás általában az apadás időszakában lehet – tette hozzá a kormányfő.

Kiemelte, hogy továbbra is nehéz a helyzet Pilismaróton, ahol tegnap 20 000 homokzsákot raktak le. Biztosítottak a 11-es főútnál az alternatív közlekedés feltételei, Tahitótfalu és Leányfalu felkészült a tetőzésre, csakúgy, mint Vác és a Margitsziget is.

Hírdetés

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a védekezésben új elemként megjelent a fővárostól délebbre fekvő területek biztosítása is. Bátán, Dunaszekcsőn és Baján is megkezdődtek a munkálatok, a szakértők szerint sehol sem fogja meghaladni az árvíz a korábbi csúcsokat.

A tegnapi ellenőrzésén mindent rendben talált, úgy látja, hogy az árvízvédelmi készültségben jobban áll az ország, mint 2013-ban. Hozzátette, hogy a tetőzések után is nehéz lesz a helyzet, csütörtök délig ki kell tartani, úgy fogalmazott: a figyelem ne lankadjon, a fegyelem ne lazuljon.

Kérdésre válaszolva azt mondta, a baj összehozta az embereket, a helyben megválasztott polgármesterek és a civilek összehangoltan védekeznek.

A árvízkárokról úgy nyilatkozott, hogy ezek két helyen keletkezhetnek. Egyrészt ott, ahol a szakemberek szándékosan engedik ki a vizet. Úgy látja, hogy itt lesz valamennyi kár, de a mezőgazdasági területeken a termés nagy részét már betakarították. Kár keletkezhet még az árterekben is, de ezek biztosítási ügyek, amibe nem avatkozik be az állam, hacsak valami rendkívüli nem történik. Összességében szerinte nem lesz jelentős az árvíz okozta kár.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »