Nézőpont Intézet: tíz százalékponttal vezet a Fidesz

A Fidesz-KDNP támogatottsága (45 százalék) változatlan a júniusi európai parlamenti (EP) választás óta, amely kényelmes többséget jelentene egy most vasárnap tartott országgyűlési választáson – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából.

A Tisza Párt 5 százalékpontot erősödött (35 százalék), plusztámogatói azonban nem új szavazók, hanem a többi ellenzéki párt korábbi támogatói. Az utóbbi három hónapban a „Gyurcsány-koalíció” (6 százalék), a Mi Hazánk (5 százalék) és a Momentum (3 sz��zalék) tábora is gyengült – olvasható az intézet MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Azt írták, „eseménydús politikai évadra számíthatunk, mely már a kezdetén is sok izgalommal szolgál”. Három hónappal az EP-választás után érdemes a politikai verseny állását mélyebben elemezni, a szeptember 9. és 11. között, még az árvízhelyzet előtt készült reprezentatív közvélemény-kutatás alapján.

A Nézőpont Intézet négy tézist fogalmazott meg a szeptemberi politikai évadkezdés előtt.

A kutatás szerint a Fidesz megőrizte támogatottságát.

A kormánypártok támogatottsága 45 százalékos azoknál, akik részt vennének egy most vasárnapi országgyűlési választáson, ami változatlan támogatói bázist jelent a júniusi EP-választáson elért eredményükhöz képest.
A teljes felnőtt népességben sincs változás: januárban és most is több mint minden harmadik (34 százalék) felnőtt mondta magát a kormánypárt szimpatizánsának. A „kiábrándult fideszesek” mítosza tehát valótlan a kutatási adatok szerint – írták.

A Nézőpont Intézet szerint Magyar Péter pártja „kannibalizálja” az ellenzéki pártok szavazóit. A Tisza Párt ugyan 5 százalékponttal tudta növelni népszerűségét az EP-választás óta, de az aktív választóknál mért 35 százalékos eredménye jelentősen elmarad a kormánypártok támogatottságától.

Hírdetés

A Tisza Párt erősödése a többi ellenzéki párt gyengülésével járt, amely – tették hozzá – a Fidesz változatlan népszerűsége mellett nem meglepő következmény.

Az EP-választáson a Tisza Párt mellett a többi ellenzéki párt még 25,6 százalékos szavazataránnyal büszkélkedhetett, a Nézőpont Intézet felmérése szerint ez ma már alig 20 százalék, azaz szavazóik ötödét „kannibalizálta” a Tisza Párt: 2-2 százalékpontot vesztett a „Gyurcsány-koalíció” (jelenleg 6 százalék) és a Mi Hazánk (jelenleg 5 százalék), és 1 százalékpontot a Momentum (jelenleg 3 százalék).

A Nézőpont Intézet tézise szerint a Fidesz egyértelmű győzelmet aratna egy országgyűlési választáson. A kormánypártok nemcsak a legnépszerűbbek, de a legnagyobb tartalékkal is rendelkeznek.
Nagyjából 300 ezer olyan magyar választópolgár szimpatizál a Fidesz-KDNP-vel, aki egyelőre nem biztos abban, hogy részt venne egy országgyűlési választáson, ha azt most vasárnap tartanák.

A teljes felnőtt népességben így mintegy 2,8 millió mozgósítható szimpatizánsa és a Nézőpont Intézet által mért 70 százalékos részvételi hajlandóság mellett 2,5 millió jelenleg is aktív szavazója van a kormánypártnak – olvasható.

Érdekességként emelték ki, hogy a Tisza Párt a kormánypártoknál kevesebb tartalékkal rendelkezik, mintegy 170 ezer szimpatizánsa nem biztos a választási részvételben. A teljes felnőtt népességnél kevesebb mint 2,2 millió szimpatizánsa és csaknem 2 millió aktív szavazója van jelenleg.

A 2026-os országgyűlési választás kimenetele szempontjából döntő jelentőségű lehet, hogy a kormánypártok miként tudnak mozgósítani. Ha a jelenleg inaktív szimpatizánsait mobilizálni tudja a Fidesz, akár ismét a 2022-es választáson szerzett szavazatok számának (belföldön 2,8 millió) közelébe kerülhet – írták.

A Nézőpont Intézet negyedik tézise szerint négypárti lenne a parlament „most vasárnap”. Ha „most vasárnap” lenne a választás, a Fidesz-KDNP és a Tisza Párt képviselői mellett csak a Demokratikus Koalíció és esetleg a Mi Hazánk jutna be a parlamentbe.

Az év elején még 14 százalékos DK Gyurcsány Ferenc mostani aktivizmusa mellett is csak a parlamenti küszöb felett maradásért küzd. Rajta kívül csupán a Mi Hazánknak sikerült stabilizálnia a szavazótáborát a bejutási küszöb felett.

Ha most lenne a választás, négypárti parlament alakulna, de mind a Mi Hazánknak, mind Gyurcsány Ferenc DK-jának szüksége van szerencsére, hogy be tudjanak jutni a parlamentbe – ismertette kutatásának eredményét a Nézőpont Intézet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »